Ο ιερός βασιλικός, ώκιμον το λεπτανθές (Ocimum tenuiflorum), γνωστός ως Ocimum sanctum, ιερός βασιλικός (holy basil) ή τουλσί και τουλασί, στα Hindu, είναι γνωστός για τη θεραπευτική του δύναμη όσον αφορά τη διατήρηση της ομοιόστασης και την καταπολέμηση των επιπτώσεων του στρες. Το φυτό tulsi έχει πλούσια ιστορία που χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια στην αρχαία Ινδία, καθώς θεωρείται από καιρό ένα φαρμακευτικό βότανο και ιερό φυτό στην αγιουρβεδική ιατρική. Ιστορικά, χρησιμοποιείται αιώνες ως φάρμακο και μέχρι σήμερα τα φύλλα του ιερού βασιλικού θεωρούνται φυσικά προσαρμογόνα (παράγοντες κατά του στρες) που στηρίζουν την υγεία του οργανισμού συνολικά.

Ποια είναι τα οφέλη του ιερού βασιλικού; Τις τελευταίες δεκαετίες, αρκετοί Ινδοί επιστήμονες και ερευνητές μελετούν τις φαρμακολογικές επιδράσεις διαφόρων μερών του φυτού Tulsi στο ανοσοποιητικό, το αναπαραγωγικό, το κεντρικό νευρικό, το καρδιαγγειακό, το γαστρικό και το ουροποιητικό σύστημα όπως και τη βιοχημεία του αίματος.

Σήμερα, το tulsi καταναλώνεται συνήθως σε μορφή συμπληρώματος ή ως ρόφημα. Σύμφωνα με έρευνες τα οφέλη του ιερού βασιλικού περιλαμβάνουν μείωση του άγχους, διαχείριση της κόπωσης / δυσλειτουργίας των επινεφριδίων και μείωση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον υποθυρεοειδισμό, το μη ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα, την ακμή και άλλα.

Τι είναι ο ιερός βασιλικός;

Ο ιερός βασιλικός είναι ένας αρωματικός θάμνος που ανήκει στην οικογένεια φυτών βασιλικού Lamiaceae. Θεωρείται ότι προέρχεται από τη βόρεια κεντρική Ινδία αλλά τώρα καλλιεργείται σε ολόκληρο τον ανατολικό κόσμο. Ο όρος «tulsi», που σημαίνει «ασύγκριτο» στα ινδουιστικά, δηλαδή το φυτό του ιερού βασιλικού είναι πολυετές με ελαφρύ άρωμα λεμονιού και μοβ-ροζ λουλούδια.

Εκχυλίσματα, έλαια και συμπληρώματα μπορούν να παρασκευαστούν από σπόρους, φύλλα, λουλούδια και μίσχους του ιερού βασιλικού. Το φύλλο του, ωοειδές με ελαφρώς αιχμηρή άκρη, χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού tulsi, όπου εντοπίζεται και η πλειονότητα των θεραπευτικών ενώσεων του φυτού. Υπάρχουν δύο κοινοί τύποι tulsi: το Rama tulsi, με λευκό στέλεχος και πράσινα φύλλα, και το Shyam tulsi, με σκούρο ροζ-μοβ στέλεχος και φύλλα. Και οι δύο τύποι είναι παρόμοιοι όσον αφορά τα οφέλη.

Οι ερευνητές περιγράφουν τον ιερό βασιλικό ως φυσικό παράγοντα προστασίας οργάνων και ιστών, καταπολεμά το χημικό στρες που προκαλείται από βιομηχανικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα, μειώνει το φυσικό στρες από την παρατεταμένη σωματική άσκηση, την ισχαιμία, την έκθεση σε κρύο και σε υπερβολικό θόρυβο. Πολλά από τα προστατευτικά του αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι είναι πλούσιος σε φυτοχημικά συστατικά, όπως: ευγενόλη, ελαϊνολικό οξύ, ουρσολικό οξύ, ροσαρινικό οξύ, καρβακρόλη και άλλα.

Ιερός βασιλικός εναντίον απλού βασιλικού!

Περισσότερες από 40 διαφορετικές ποικιλίες βασιλικού (πιθανότα έως και 150) καλλιεργούνται παγκοσμίως για κατανάλωση αλλά και για θεραπευτική χρήση. Όλα τα είδη βασιλικού ανήκουν στο γένος Ocimum. Σε σύγκριση με τον κοινό τύπο του «παραδοσιακού» βασιλικού (O. basilicum) που έχει γλυκιά γεύση, ο ιερός βασιλικός περιγράφεται ως πιπεράτος, πικάντικος που θυμίζει μέντα. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ποικιλίες βασιλικού που έχουν αρώματα και γεύσεις λεμονιού, κανέλας, γαρίφαλου κ.λπ.

Και οι δύο τύποι βασιλικού μαγειρεύονται, τόσο φρέσκοι όσο και αποξηραμένοι, αλλά ο ιερός βασιλικός έχει θεραπευτικές χρήσεις που ο παραδοσιακός βασιλικός δεν έχει. Ο παραδοσιακός βασιλικός εξακολουθεί να είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μια εξαιρετική προσθήκη σε υγιεινές συνταγές, αλλά χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά για την παρασκευή εκχυλισμάτων, αιθέριων ελαίων ή συμπληρωμάτων.

Ιερός Βασιλικός: Οφέλη για την υγεία

 1. Καταπολεμά τις λοιμώξεις του δέρματος και την ακμή

Έχει διαπιστωθεί ότι ο ιερός βασιλικός έχει αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιμυκητιασικές, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές (παυσίπονες) ιδιότητες. Καταπολεμά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν εκζέματα και δερματικές λοιμώξεις, επομένως είναι εξαιρετική φυσική θεραπεία για πληγές, για την ακμή και άλλους ερεθισμούς του δέρματος. Πιστεύεται ότι ωφελεί το δέρμα και θεραπεύει τις δερματικές λοιμώξεις.

Η κύρια δραστική ένωση του ιερού βασιλικού ελαίου είναι η ευγενόλη, δραστικό αντιμικροβιακό συστατικό που εντοπίζεται επίσης στο γαρίφαλο, και θεωρείται ότι καταπολεμά πολλές δερματικές διαταραχές. Ο ιερός βασιλικός περιέχει επίσης περαιτέρω θεραπευτικά συστατικά, όπως γάμμα-καρυοφυλλένιο και μεθυλ- ευγενόλη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cosmetic Science όταν χρησιμοποιείται με λάδι καρύδας ως φορέα, ο ιερός βασιλικός απορροφάται από το δέρμα ακόμη καλύτερα και είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός κατά της ακμής.

 1. Προστατεύει από τον διαβήτη

Τα οφέλη του ιερού βασιλικού περιλαμβάνουν την ικανότητα ελέγχου των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, σύμφωνα με δοκιμές σε πειραματόζωα, καθώς και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Σύμφωνα με μελέτες και κλινικές δοκιμές ο ιερός βασιλικός διαθέτει αντιδιαβητική δράση. Συνολικά, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ιερός βασιλικός μπορεί να συνταγογραφηθεί ως μέρος μίας θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς με ήπιο έως μέτριο μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

 1. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Σε γενικές γραμμές, ο ιερός βασιλικός μπορεί όχι μόνο να λειτουργήσει ως φυσική θεραπεία του καρκίνου, αλλά βοηθά και στην πρόληψή του. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν ιερό βασιλικό τακτικά είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ανοσοκαταστολή και λιγότερο ευαίσθητα στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer, το tulsi και τα φυτοχημικά του (συμπεριλαμβανομένων της ευγενόλης, του ρομαρινικού οξέος, της απιγενίνης, της λουτεολίνης, της β-σιτοστερόλης και του καρνοσικού οξέος), σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη καρκίνου των πνευμόνων, του ήπατος, του στόματος και του δέρματος, διότι αυξάνουν την αντιοξειδωτική δράση, τροποποιούν υγιείς γονιδιακές εκφράσεις, προκαλούν θάνατο των καρκινικών κυττάρων, αποτρέπουν την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και σταματούν τη μετάσταση.

Τα οφέλη του ιερού βασιλικού φαίνεται επίσης να βοηθούν στην προστασία του σώματος από δηλητηρίαση από ακτινοβολίες και ελαχιστοποιούν τις βλάβες από τη θεραπεία με ακτινοβολία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Journal of Cancer Research and Therapeutics. Προστατεύει επιλεκτικά τους φυσιολογικούς ιστούς από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας.

Πράγματι, το περιοδικό «Nutrition and Cancer» δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα έρευνα που αφορά την δράση του tulsi στην καταπολέμηση του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Οι γιατροί που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα συμφωνούν ότι οι συμβατικές θεραπείες χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας που χρησιμοποιήθηκαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την ασθένεια, ενώ έχουν σοβαρές παρενέργειες. Πολλοί φυσικοί παράγοντες – ειδικά ιερά φύλλα βασιλικού και εκχυλίσματα από άλλα φυτά – αποδεικνύονται μη τοξικοί, εύκολα διαθέσιμοι και έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες.

 1. Εξισορροπεί τις ορμόνες του στρες

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το tulsi μπορεί να αντιμετωπίσει το φυσικό, χημικό, μεταβολικό και ψυχολογικό στρες μέσω ενός μοναδικού συνδυασμού φαρμακολογικών δράσεων. Οι μελέτες επικεντρώνονται στην ιδιότητα του ιερού βασιλικού να διατηρεί σε ισορροπία τα επίπεδα ορμονών και να μειώνει τα συμπτώματα του άγχους.

Σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2014 στο Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, «το Tulsi αποδεδειγμένα αντιμετωπίζει το μεταβολικό στρες εξομαλύνοντας τη γλυκόζη του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λιπιδίων και ρυθμίζει το ψυχολογικό στρες μέσω θετικών επιδράσεων στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και μέσω των αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων του». Φαίνεται επίσης ότι επιδρά θετικά στα επίπεδα κορτιζόλης.

Ο ιερός βασιλικός περιλαμβάνει τρεις φυτοχημικές ενώσεις που βοηθούν στη μείωση του στρες. Οι δύο πρώτες, οι ocimumosides A and B, έχουν ταυτοποιηθεί ως αγχολυτικές ενώσεις, μειώνουν την κορτικοστερόνη του αίματος (άλλη μια ορμόνη του στρες) και δημιουργούν θετικές αλλαγές στο νευροδιαβιβαστικό σύστημα του εγκεφάλου. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις Εναλλακτικές και Συμπληρωματικές Θεραπείες, το τρίτο, 4-allyl-1-O-βήτα-D- γλυκοπυρολλικό-2-υδροξυβενζολικό οξύ, μειώνει επίσης τις παραμέτρους του στρες σε εργαστηριακές μελέτες.

Για να μείωση του στρες προτείνεται η λήψη εκχυλίσματος ιερού βασιλικού δύο φορές την ημέρα μετά τα γεύματα. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε τσάι tulsi ή να προσθέτετε tulsi στις συνταγές σας.

Ο ιερός βασιλικός αυξάνει την τεστοστερόνη; Ενώ ορισμένοι εικάζουν ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή τεστοστερόνης μειώνοντας πιθανώς το στρες και υποστηρίζοντας τη λειτουργία του θυρεοειδούς / επινεφριδίων, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν την υπόθεση αυτή. Μερικές έρευνες σε πειραματόζωα δείχνουν πραγματικά ότι το ουρσολικό οξύ μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα καταστρέφοντας το σπέρμα. Αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές να θεωρήσουν ότι ο ιερός βασιλικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός παράγων στην ανδρική αντισύλληψη.

 1. Ανακουφίζει από τον πυρετό

Ο ιερός βασιλικός συνιστάται συχνά ως ανακούφιση για τον πυρετό, ειδικά στην αγιουρβεδική ιατρική. Τα φύλλα του πιστεύεται ότι δρουν ως αντιβιοτικά, μικροβιοκτόνα και απολυμαντικά, γεγονός που σημαίνει ότι μας προστατεύουν από βακτήρια και ιούς. Ο πυρετός είναι απόδειξη ότι το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει μια μόλυνση. Επομένως, λόγω τις μικροβιοκτόνας του δράσης, το tulsi μπορεί να ανακουφίσει από τον πυρετό.

 1. Βελτιώνει τις αναπνευστικές διαταραχές.

Τα οφέλη του ιερού βασιλικού βρίσκονται στα συστατικά των φύλλων του tulsi, συμπεριλαμβανομένου του καμφένιου, της ευγενόλης και της κινεόλης, που βοηθούν στην ανακούφιση από τη συμφόρηση και άλλα συμπτώματα αναπνευστικών διαταραχών. Επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ιερός βασιλικός δρα αποτελεσματικά έναντι του άσθματος και μπορεί να διευκολύνει την αναπνοή, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται στην αγιουρβεδική ιατρική ως θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα.

 1. Καλή πηγή βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και της καρδιάς. Είναι μία από τις κύριες βιταμίνες που εμπλέκονται στη βελτίωση των οστών και την πήξη του αίματος, αλλά βοηθά επίσης στη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, ενός υγιούς μεταβολισμού και της κυτταρικής υγείας. Ένα φλιτζάνι φύλλα tulsi περιέχει περισσότερη από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα της βιταμίνης Κ, οπότε θεωρείται εξαιρετική πηγή για την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης Κ.

 1. Βοηθά στην οδοντική φροντίδα και τη στοματική υγιεινή.

Το Tulsi καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος που προκαλούν οδοντικά προβλήματα, όπως κοιλότητες, πλάκα, πέτρα και κακοσμία. Λειτουργεί ως φυσικό αναζωογονητικό και καθαριστικό, επειδή οι ενώσεις των φύλλων του σκοτώνουν βακτήρια και μικρόβια που κρύβονται στο στόμα. Η χρήση στοματικού διαλύματος με εκχύλισμα φύλλων βασιλικού δύο φορές την ημέρα φαίνεται να βοηθά στη μείωση της πλάκας και του κινδύνου εμφάνισης ουλίτιδας.

Επίσης ο ιερός βασιλικός καταπολεμά στοματικά έλκη και μελέτες in vitro δείχνουν ότι μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων της κακοήθειας του στόματος. Για φυσική οδοντική φροντίδα, μπορείτε να προσθέσετε μια σταγόνα αιθέριο έλαιο tulsi στην οδοντόκρεμα ή να καταναλώνετε ένα φλιτζάνι τσάι tulsi κάθε μέρα.

 1. Μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους

Οι θεραπευτές της αγιουρβεδικής ιατρικής προτείνουν τον ιερό βασιλικό ως φυσική θεραπεία για τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, λόγω της ιδιότητας να καταπολεμά φλεγμονές, να ανακουφίζει την πίεση της ρινικής οδού και τη μυϊκή ένταση λόγω του στρες. Μπορείτε να διαχύσετε αιθέριο έλαιο βασιλικού ή να ετοιμάσετε τσάι tulsi για να μειώσετε τα συμπτώματα κεφαλαλγίας.

 1. Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Τα μάτια μας είναι ευαίσθητα σε ιογενείς, βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. Ευτυχώς, ο ιερός βασιλικός βοηθά στην καταπολέμηση αυτών των επιβλαβών λοιμώξεων. Το Tulsi χορηγείται συνήθως στην αγιουρβεδική ιατρική για την καταπολέμηση της επιπεφυκίτιδας, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Το Tulsi μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μιας σειράς οφθαλμικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του καταρράκτη. Σύμφωνα με τον Dr. S.K. Η Gupta του Ινδικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών, η τοπική χορήγηση ενός μείγματος φυτικών οφθαλμικών σταγόνων που περιέχει εκχυλίσματα κουρκουμά και ιερού βασιλικού βοηθά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και του σχηματισμού πρωτεϊνών που οδηγούν σε καταρράκτη.

Τρόπος χρήσης

Καταναλώνεται ο ιερός βασιλικός; Ναι, τα φύλλα έχουν μια γλυκιά, αρωματική μυρωδιά και μια γεύση μέντας και χρησιμοποιούνται σε γαρνιτούρες, σάλτσες και σούπες στην Ινδία και την Ταϊλάνδη. Συνήθως χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή χυμών, αρωματισμένου νερού και τσαγιού tulsi. Για παράδειγμα, στην Ινδία οι άνθρωποι καταναλώνουν τα φύλλα ωμά για να καταπολεμήσουν τον βήχα ή το κρυολόγημα.

Κοινές χρήσεις του ιερού βασιλικού.

 • Αιθέριο έλαιο ιερού βασιλικού – Το αιθέριο έλαιο ιερού βασιλικού (ή βάμμα ιερού βασιλικού) βρίσκεται σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής ή στο διαδίκτυο. Το αιθέριο έλαιο εξάγεται από το φυτό και χρησιμοποιείται σε λοσιόν, σαπούνια, αρώματα, σαμπουάν και μαλακτικά. Μπορείτε επίσης να διαχύσετε το λάδι στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, ή να το εισπνεύσετε για χαλάρωση και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
 • Συμπληρώματα ιερού βασιλικού – Μπορείτε να βρείτε αποξηραμένα φύλλα tulsi σε μορφή κάψουλας, ή σε μορφή ζύμωσης, που ίσως είναι πιο εύπεπτο. Αυτή είναι μια βολική επιλογή εάν δεν σας αρέσει η μυρωδιά ή τη γεύση του βασιλικού.
 • Τσάι από ιερό βασιλικό – Οι θεραπευτές της αγιουρβεδικής ιατρικής προτείνουν τακτική κατανάλωση τσαγιού tulsi σε καθημερινή βάση. Το τσάι Tulsi είναι ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ινδία και καταναλώνεται αντί για καφέ. Μπορείτε να βρείτε τσάι tulsi σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής, ή μπορείτε να ετοιμάσετε σπιτικό τσάι με αποξηραμένα φύλλα tulsi.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό τσάι από ιερό βασιλικό

Μπορείτε να αγοράσετε αποξηραμένα φύλλα tulsi και να χρησιμοποιήσετε το ειδικό εργαλείο, τη σφαίρα τσαγιού δηλαδή, για να απολαύσετε αυτό το ευεργετικό και νόστιμο τσάι. Εάν προτιμάτε παγωμένο τσάι, αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε πάγο και stevia, ή λεμόνι για γεύση. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε χυμό tulsi, με πέντε φύλλα tulsi που τα έχετε αφήσει να μουλιάσουν σε νερό.

Για να προετοιμάσετε τα φύλλα, καθαρίστε τα καλά και στη συνέχεια κόψτε τα χοντρά με ένα μαχαίρι. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε τα φρέσκα φύλλα tulsi μέσα σε μία ή δύο ημέρες, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν να αποθηκευτούν σε μια σφραγισμένη σακούλα στο ψυγείο για περίπου πέντε ημέρες. Συνδυάστε δύο έως τρία κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα με ζεστό νερό και αφήστε το μίγμα να μουλιάσει για περίπου πέντε λεπτά πριν αφαιρέσετε τα φύλλα.

Μαγείρική και ιερός βασιλικός

Μια κουταλιά της σούπας φρέσκα, ψιλοκομμένα φύλλα tulsi είναι εξαιρετική προσθήκη για την κοτόσουπα. Η προσθήκη τουλσι αυξάνει τα οφέλη που χαρίζει στην υγεία αυτή η σούπα, όπως η καταπολέμηση λοιμώξεων και άγχους.

Φρέσκα φύλλα tulsi ή σκόνη tulsi μπορούν να προσθέσουν μια ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη γεύση στις καθημερινές σαλάτες μας. Η προσθήκη τσαγιού tulsi στο μπάνιο είναι ένας φοβερός τρόπος για να βελτιώσετε τη λειτουργία των οργάνων και να καταπολεμήσετε βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις. Η προσθήκη αιθέριου ελαίου βασιλικού στη φροντίδα του δέρματος βελτιώνει την ακμή. Μπορείτε να αγοράσετε και να φροντίσετε ένα φυτό tulsi ή να αγοράσετε φύλλα tulsi και σκόνη από ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής. Εάν αγοράσετε φρέσκο ​​ιερό βασιλικό, φροντίστε τα φύλλα να έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, χωρίς φθορές, τρύπες ή σκοτεινές κηλίδες.

Δοσολογία

Η δοσολογία εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε το φυτό και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει κανείς. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που λαμβάνουν χαμηλές δόσεις –  μεταξύ 200 και 600 χιλιοστογραμμάρια (mg) –  εκχυλίσματος ιερού βασιλικού κάθε μέρα ενδέχεται να δουν μείωση του άγχους και ρύθμιση άλλων συμπτωμάτων, όπως άγχος, πόνο, δυσπεψία κ.λπ. Ωστόσο, συνήθως συνιστώνται υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία επίμονων συμπτωμάτων, όπως ως 600 έως 2.200 mg / ημέρα, σε διάφορες δόσεις για καλύτερα αποτελέσματα.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Υπάρχουν παρενέργειες; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιερός βασιλικός είναι ασφαλής για τακτική κατανάλωση και τοπική χρήση. Ωστόσο, οι παρενέργειες  μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, δυσπεψία και αλλαγές σε ορισμένες ορμόνες όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκαλεί υπνηλία ο ιερός βασιλικός; Αν και μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ήρεμοι, δεν είναι ηρεμιστικό και δεν πρέπει να προκαλεί υπνηλία.

Για ασφάλεια, συνιστάται χρήση ιερού βασιλικού για έξι εβδομάδες, το μέγιστο, πριν από ένα διάλειμμα.

Μην ξεχνάτε ότι το tulsi μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος, οπότε η λήψη του σε συνδυασμό με φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αιμορραγίας και μωλώπων. Φάρμακα που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος είναι η ασπιρίνη, η κλοπιδογρέλη, η δαλτεπαρίνη, η ενοξαπαρίνη, η ηπαρίνη, η τικλοπιδίνη και η βαρφαρίνη. Λόγω της επίδρασης στην πήξη του αίματος, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση του ιερού βασιλικού δύο εβδομάδες πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Ο ιερός βασιλικός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, οπότε θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του στις περιπτώσεις αυτές, εκτός εάν ο γιατρός σας το επιτρέψει.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Τα κύρια οφέλη του ιερού βασιλικού (tulsi) είναι τα εξής:

 1. Καταπολεμά την ακμή
 2. Προστατεύει από τον διαβήτη
 3. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου
 4. Εξισορροπεί τις ορμόνες και μειώνει το άγχος
 5. Ανακουφίζει από τον πυρετό
 6. Βοηθά στη βελτίωση των αναπνευστικών διαταραχών
 7. Καλή πηγή βιταμίνης Κ
 8. Οδοντική φροντίδα και στοματική υγεία
 9. Ανακουφίζει από πονοκεφάλους
 10. Στηρίζει την υγεία των ματιών

Ο ιερός βασιλικός αναφέρεται συχνά στην αγιουρβεδική ιατρική ως βότανο για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού παθήσεων. Χρησιμοποιείται για χιλιάδες χρόνια με ελάχιστες παρενέργειες. Ο ιερός βασιλικός διατίθεται σε μορφή φύλλου, σκόνης, συμπληρώματος και αιθέριου ελαίου. Μία από τις πιο κοινές χρήσεις είναι η λήψη του για ανακούφιση από το άγχος.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.