Τα αιθέρια έλαια έχουν χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες ως μέρος της αρωματοθεραπείας. Το αιθέριο έλαιο λιβάνι, είναι ένας κοινός τύπος αιθέριου ελαίου και χαρίζει πολλά οφέλη, όπως η ανακούφιση από το χρόνιο άγχος και το στρες, ανακούφιση από τον πόνο και τις φλεγμονές, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό και μελετάται η σχέση του με την καταπολέμηση του καρκίνου.

________________________________________

Τι είναι το αιθέριο έλαιο λιβανιού;

Το έλαιο του λιβανιού ανήκει στο γένος Boswellia και προέρχεται από τη ρητίνη των δέντρων Boswellia carterii, Boswellia ferreana ή Boswellia serrata που καλλιεργούνται συνήθως στη Σομαλία και περιοχές του Πακιστάν. Αυτό το δέντρο δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα χώματος, ενώ ευδοκιμεί και σε ξηρές και ερημικέςπεριοχές.

Η λέξη «frankincense» προέρχεται από τον όρο «franc-encens», που σημαίνει «θυμίαμα ποιότητας» στα παλιά γαλλικά. Το λιβάνι συνδέεται με πολλές θρησκείες, ειδικά με τη χριστιανική θρησκεία, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα δώρα που δόθηκαν στον Ιησού από τους 3 μάγους. Το ξυλώδες άρωμά του συνδυάζει μνήμες από πεύκο και λεμόνι.

Το δέντρο Boswellia serrata προέρχεται από την Ινδία και περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις με – πιθανώς  – αντικαρκινική δράση. Μεταξύ των πολύτιμων εκχυλισμάτων των δέντρων boswellia, υπάρχουν πολύτιμες και ευεργετικές ουσίες, όπως τα τερπένια και τα οξέα boswellic, με έντονη αντιφλεγμονώδη κυτταροπροστατευτική δράση. (1)

Μπορούμε είτε να εισπνέυσουμε το λάδι, είτε να το εφαρμόσουμε τοπικά για να απορροφηθεί και σχεδόν πάντοτε αναμιγνύεται με λάδι φορέα, όπως λάδι καρύδας ή λάδι jojoba. Πιστεύεται ότι μεταδίδει μηνύματα στο τμήμα του εγκεφάλου, που επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες, διότι μπορεί να είναι τοξικό.

Κατά την αγορά, αποφύγετε έλαια που αναγράφουν «αρωματικό λάδι», διότι μπορεί να είναι συνθετικά και να μην παρέχουν τα επιθυμητά οφέλη. Αναζητήστε έλαια όπου αναγράφεται «αγνό αιθέριο έλαιο» ή «100% αιθέριο έλαιο».

10 οφέλη του αιθέριου ελαίου Λιβάνι

 1. Καταπραΰνει από το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα.

Κατά την εισπνοή, το έλαιο λιβανιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Έχει ιδιότητες αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές, χωρίς παρενέργειες, ή υπνηλία. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα, η καύση της ρητίνης Boswellia ως θυμίαμα είχε αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. (2)

 1. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αποτρέπει την εκδήλωση ασθενειών.

Σύμφωνα με μελέτες το έλαιο από λιβάνι  ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην καταπολέμηση επικίνδυνων βακτηρίων, ιών ακόμη και καρκίνων. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Mansoura στην Αίγυπτο πραγματοποίησαν εργαστηριακή μελέτη και διαπίστωσαν ότι το λάδι λιβανιού παρουσιάζει ισχυρή ανοσοδιεγερτική δραστηριότητα. (3, 4)

Συνήθως χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση, ή την πρόληψη δημιουργίας μικροβίων στο δέρμα, στο στόμα ή στο σπίτι και είναι ιδανική λύση για τη στοματική υγεία. Οι αντισηπτικές ιδιότητες αυτού του ελαίου βοηθούν στην πρόληψη της ουλίτιδας, της κακοσμίας, του πονόδοντου, της άφθας και άλλων λοιμώξεων. (5)

 1. Καταπολεμά τον καρκίνο και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Σύμφωνα με μελέτες το λιβάνι έχει πολλά υποσχόμενα αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά αποτελέσματα και βοηθά στην καταπολέμηση των κυττάρων συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Ερευνητές στην Κίνα εξέτασαν τις αντικαρκινικές επιδράσεις του ελαίου λιβανιού και μύρου σε πέντε σειρές καρκινικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη ευαισθησία στο συνδυασμό αιθέριων ελαίων μύρου και λιβανιού. (6)

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μια χημική ένωση του λιβανιού, η λεγόμενη AKBA, είναι δραστική στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων που έχουν γίνει ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία. (7)

 1. Καταπολεμά επιβλαβή μικρόβια και βακτήρια

Το λιβάνι είναι ένας αντισηπτικός και απολυμαντικός παράγοντας με αντιμικροβιακή δράση. Έχει την ιδιότητα να εξαλείφει τα μικρόβια των ιώσεων και της γρίπης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καθαριότητα του σπιτιού.

Σύμφωνα με μια εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Letters in Applied Microbiology ο συνδυασμός ελαίου από λιβάνι και μύρο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός κατά των παθογόνων. Αυτά τα δύο έλαια, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μαζί από το 1500 π.Χ., έχουν συνδυαστικές ιδιότητες όταν εκτίθενται σε μικροοργανισμούς όπως το Cryptococcus neoformans και το Pseudomonas aeruginosa. (8)

 1. Θεραπεύει το δέρμα και αποτρέπει σημάδια γήρανσης

Το έλαιο από λιβάνι φροντίζει το δέρμα, βελτιώνει την υφή του, την ελαστικότητά του και λειτουργεί ως άμυνα κατά των βακτηρίων ή των κηλίδων με αντιγηραντικές ιδιότητες. Παράλληλα, προστατεύει από την δημιουργία ουλών και ακμής και επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων. Επίσης βοηθά στην εξάλειψη των ραγάδων, των ουλών από χειρουργικές επεμβασεις, των ραγάδων λόγω εγκυμοσύνης και ενυδατώνει το ξηρό δέρμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Traditional and Complementary Medicine, το λάδι λιβανιού μειώνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό. Η καταπραϋντική δράση του οφείλεται στη χημική του σύσταση, που ανήκει στα πεντακυκλικά τριτερπένια (σύσταση στεροειδών). (9)

 1. Βελτιώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με έρευνες, το λάδι λιβανιού βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές λειτουργίες. Μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν επίσης ότι η χρήση λιβανιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τη μνήμη του εμβρύου (10).

 1. Εξισορρόπηση ορμονών και βελτίωση γονιμότητας

Το έλαιο λιβανιού ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόρροιας και της εμμηνόπαυσης εξισορροπώντας τα επίπεδα ορμονών. Χρησιμοποιείται επίσης για ανακούφιση από πόνους, κράμπες, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, άγχος, ναυτία, κόπωση και αλλαγές στη διάθεση. Επίσης ρυθμίζει την παραγωγή οιστρογόνων και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκου ή κύστης σε γυναίκες πριν την κλιμακτήριο.

Μελέτες σε πειρματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας προώθησης της γονιμότητας, ίσως λόγω της χημικής δομής του  που πιθανώς αυξάνει την κινητικότητα και την πυκνότητα του σπέρματος. (11)

 1. Διευκολύνει την πέψη

Το λιβάνι βοηθά το πεπτικό σύστημα στην αποτοξίνωση και την κινητικότητα του εντέρου, όπως επίσης και στη μείωση του πόνου και της κράμπας στο στομάχι, στην ανακούφιση της ναυτίας, στην καούρα και το φούσκωμα αλλά και ανακούφιση από  πόνους που οφείλονται σε προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. (12)

Αυτό συντελείται με την έκκριση πεπτικών ενζύμων, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων, χαλαρώνοντας τους μύες του πεπτικού, ενώ βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας, απαραίτητης για τη σωστή πεπτική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, της χρόνιας κολίτιδας, της ελκώδους κολίτιδας, της νόσου του Crohn και του IBS (Σ.Ε.Ε.). (13)

 1. Φυσικό υπνωτικό.

Καθώς μειώνει το άγχος και το χρόνιο στρες, δρα χαλαρωτικά και το άρωμά του μπορεί να μας βοηθήσει να αποκιμηθούμε, ενώ διανοίγει και τις αναπνευστικές οδούς, επιτρέποντας στο σώμα να αποκτήσει ιδανική θερμοκρασία ύπνου. (14)

 1. Καταπολεμά φλεγμονές και πόνους

Το λιβάνι ανακουφίζει από πόνους που οφείλονται σε αρθρίτιδα, άσθμα, (15) και καταπολεμά επικίνδυνες και επώδυνες φλεγμονές που οφείλονται σε ασθένειες μυών, αρθρώσεων και τένοντα.

Οι κορυφαίες 8 χρήσεις του λιβανιού!

 1. Χαλάρωση στο μπάνιο

Το έλαιο λιβανιού προκαλεί αίσθημα γαλήνης, χαλάρωσης και ευδαιμονίας. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα ζεστό λουτρό, ή σε διαχύτη ελαίων, ή ψεκαστήρα για καταπολέμηση του άγχους και αίσθηση χαλάρωσης. Πιστεύεται ακόμη ότι το άρωμα του λιβανιού μπορεί να αυξήσει τη διαίσθηση και την πνευματική ανάταξη.

 1. Φυσικό οικιακό καθαριστικό

Το λάδι λιβανιού είναι αντισηπτικό, οπότε βοηθά στην εξάλειψη βακτηρίων και ιών και καθαρίζει εσωτερικούς χώρους. Το φυτό καίγεται συνήθως για απολύμανση και χρησιμοποιείται ως φυσικό αποσμητικό. Χρησιμοποιήστε το σε διαχύτη αιθέριου ελαίου για να μειώσετε τη ρύπανση των εσωτερικών χώρων και για όμορφο άρωμα.

 1. Φυσική υγιεινή

Λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του, το έλαιο λιβανιού είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε προϊόντα στοματικής υγιεινής. Αναζητήστε φυσικά προϊόντα στοματικής φροντίδας που περιέχουν λάδι λιβανιού. Βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων στοματικής υγείας, όπως φθορά των δοντιών, κακοσμία, κοιλότητες ή στοματικές λοιμώξεις. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε τη δική σας οδοντόκρεμα αναμειγνύοντας λάδι λιβανιού με μαγειρική σόδα.

 1. Αντιγηρανση και ρυτίδες

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού είναι ένα ισχυρό στυπτικό και  προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος. Χρησιμοποιείται για να μειώσει τις ουλές της ακμής, προλαμβάνει τη δημιουργία ρυτίδων και βοηθά στην σύσφιξη του δέρματος, επιβραδύνοντας φυσικά τα σημάδια γήρανσης.

Το λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σημείο που έχει ανάγκη το δέρμα μας, όπως η κοιλιακή χώρα, ή κάτω από τα μάτια. Αναμιγνύουμε έξι σταγόνες λαδιού σε 30 γρ. αρωματισμένου ελαίου και απλώνουμε απευθείας στο δέρμα. Φροντίστε να κάνετε πάντα μια δοκιμή σε ένα μικρό τμήμα του δέρματος για να εντοπίσετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

 1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσπεψίας

Εάν υποφέρετε από πεπτικές διαταραχές, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα, πόνους στο στομάχι, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, PMS ή κράμπες, το λάδι του λιβανιού βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην επιτάχυνση της πέψης. Προσθέστε μία έως δύο σταγόνες λαδιού σε 230 γρ. νερού ή σε μια κουταλιά της σούπας μέλι για ανακούφιση. Εάν πρόκειται να το καταπιείτε, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% αγνό λάδι και μην καταναλώσετε αρωματικό έλαιο.

 1. Ουλές, πληγές, ραγάδες ή ακμή.

Το λάδι λιβανιού βοηθά στην επούλωση των πληγών και μειώνει την εμφάνιση ουλών, ενώ συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης σκούρων κηλίδων από ακμή, ραγάδων, εκζεμάτων και επουλώνει χειρουργικά τραύματα. Αναμίξτε δύο έως τρεις σταγόνες λαδιού με έλαιο βάσης, ή λοσιόν και απλώστε απευθείας στο δέρμα.

 1. Φυσική θεραπεία για ιώσεις και γρίπη

Εάν αντιμετωπίζετε αναπνευστική λοίμωξη από κρυολόγημα ή γρίπη, χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λιβανιού για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από το βήχα. Επίσης βοηθά στην εξάλειψη των φλεγμάτων. Λειτουργεί επίσης ως αντιφλεγμονώδες στις ρινικές οδούς, διευκολύνοντας την αναπνοή, ακόμη και σε άτομα με αλλεργίες ή άσθμα. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα πανάκι και εισπνεύστε, ή χρησιμοποιήστε ένα διαχύτη λαδιού.

 1. Αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες.

Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία και τα συμπτώματα του πόνου στις αρθρώσεις ή του μυϊκού πόνου που σχετίζονται με καταστάσεις όπως αρθρίτιδα, πεπτικές διαταραχές και άσθμα, δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με λάδι από λιβάνι στην πληγείσα περιοχή, ή να το προσθέσετε σε διαχύτη ελαίου.

Επίσης προσθέστε μια σταγόνα λαδιού σε νερό που βράζει, μουλιάστε μέσα μια πετσέτα και στη συνέχεια τοποθετήστε την πετσέτα στο σώμα ή στο πρόσωπο, εισπνεύστε για ανακούφιση από μυϊκούς πόνους. Μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες σε διαχύτη ελαίου, ή συνδυάστε αρκετές σταγόνες με λάδι βάσης για μασάζ στους μύες, τις αρθρώσεις, τα πόδια ή το λαιμό.

Συνταγές DIY ελαίου από λιβάνι.

Το λάδι λιβανιού αναμιγνύεται καλά με έλαια βάσης όπως το jojoba, το λάδι καρύδας ή το βούτυρο καριτέ. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλα αιθέρια έλαια ανάλογα με τα επιθυμητά οφέλη. Για παράδειγμα, αναμιγνύεται καλά με εσπεριδοειδή (όπως λάδι λεμονιού και λιβανιού) ως «pick-me-up». Εν τω μεταξύ, τα έλαια λεβάντας και λιβανιού αναμιγνύονται καλά και λειτουργούν χαλαρωτικά. Αυτό το καθιστά ευέλικτο και δημοφιλές λάδι που προσφέρεται για πολλούς συνδυασμούς και πρακτικές χρήσεις. Δοκιμάστε μία από τις παρακάτω συνταγές για να δοκιμάσετε τα οφέλη του λιβανιού:

Βούτυρο σώματος για τις ουλές

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Δόσεις: 4

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

 • 60 γρ. βούτυρο καριτέ ή λάδι καρύδας
 • 10 σταγόνες έλαιο γιασεμιού
 • 10 σταγόνες έλαιο από λιβάνι
 • Μικρό δοχείο για ανάμιξη των συστατικών

ΟΔΗΓΙΕΣ:

1.Λιώνουμε το βούτυρο shea.

 1. Βεβαιωθείτε ότι το λάδι δεν είναι καυτό και προσθέστε τα υπόλοιπα έλαια και ανακατέψτε. Το βούτυρο shea καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
 2. Μπορείτε είτε να εφαρμόσετε απ΄ευθείας στην ουλή, ή εάν θέλετε υφή κρέμας, τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει για λίγα λεπτά και, στη συνέχεια, με μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα αναμίξτε μέχρι να γίνει λευκή κρέμα.
 3. Προσθέστε σε γυάλινο βάζο και διατηρήστε σε θερμοκρασία δωματίου για να το χρησιμοποιήσετε όποτε θέλετε.

Κρέμα προσώπου για την αϋπνία και μασάζ σώματος

Συνολικός χρόνος: 5 λεπτά

Δόσεις: 1

Αυτή η φυσική κρέμα νυχτός είναι ιδανική για την αϋπνία, αλλά δρα και ως θρέψη της επιδερμίδας, βοηθώντας στον καθαρισμό κηλίδων ή άλλων προβλημάτων.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

 • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λιβανιού
 • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
 • 1/4 κουταλιά της σούπας βιολογικό λάδι καρύδας
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
 • Μικρό δοχείο ή βάζο για ανάμιξη των συστατικών

ΟΔΗΓΙΕΣ:

 1. Χρησιμοποιήστε ρευστό λάδι καρύδας. Εάν χρειαστεί, ρευστοποιήστε πρώτα σε ένα κατσαρολάκι.
 2. Προσθέστε τα υπόλοιπα λάδια και ανακατέψτε για να ομογενοποιηθούν. Απλώστε στο πρόσωπο και το σώμα. Ίσως θελήσετε να ταμπονάρετε με πανάκι για να μην λεκιάσουν τα σεντόνια. Μπορείτε επίσης να το αποθηκεύσετε για μελοντική χρήση.

 

Παρενέργειες ελαίου από λιβάνι

Το αιθέριο έλαιο λιβανιού είναι απόλυτα ανεκτό, ειδικά σε σύγκριση με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση λαδιού λιβανιού. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρείτε τις οδηγίες και να χρησιμοποιείτε μόνο μερικές σταγόνες κάθε φορά σε νερό ή άλλη βάση.

Σπάνια μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις, όπως μικρά εξανθήματα, πεπτικές διαταραχές, όπως ναυτία ή πόνο στο στομάχι. Το λιβάνι είναι επίσης γνωστό ότι έχει αιμολυτική δράση, οπότε όσοι υποφέρουν από καταστάσεις πήξης αίματος δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν, ή να συμβουλευθούν τον γιατρό. Διαφορετικά, το λάδι ενδέχεται να έχει αρνητική αντίδραση με ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα.

Ανακεφαλαιώνοντας…

 • Το λιβάνι ανήκει στο γένος Boswellia, είναι ένας κοινός τύπος αιθέριου ελαίου που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και χαρίζει ποικιλία από οφέλη, όπως ανακούφιση από χρόνιο στρες και άγχος, μείωση πόνων και καταπολέηση φλεγμονών, ενίσχυση της συγκέντρωσης ενώ θεωρείται ότι βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου.
 • Χρησιμοποιείται στο λουτρό για ανακούφιση από το άγχος, ως φυσικό καθαριστικό οικιακής χρήσης, ως προϊόν φυσικής υγιεινής, ενεργεί αντιγηραντικά και λειαίνει τις ρυτίδες, ανακουφίζει από τη δυσπεψία, επουλώνει ουλές και τραύματα, ραγάδες ή σημάδια ακμής, ενώ είναι φυσικό φάρμακο για ιώσεις, γρίπη και ανακούφιση από φλεγμονές και πόνους.
 • Είναι πολύ ασφαλές στη χρήση του, συνδυάζεται με πολλά άλλα αιθέρια έλαια και έλαια φορείς που συνήθως δεν έχουν παρενέργειες, ενώ χρειάζεται προσοχή εάν λαμβάνει κανείς αντιπηκτικά φάρμακα.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.