Η χρήση του μηλόξυδου για τα διάφορα οφέλη του είναι γνωστή εδώ και αιώνες – σύμφωνα με έρευνες ο χυμός μήλου υφίσταται ζύμωση πολύ πριν από το 5.000 π.Χ. Έχει αποδειχθεί ότι, μεταξύ άλλων, ρυθμίζει το σάκχαρο, βοηθά στην απώλεια βάρους, ανακουφίζει από την ακμή, ενώ συνδυάζεται εξαιρετικά με την δίαιτα κετο. Επίσης, το μηλόξυδο καταπραΰνει από ηλιακά εγκαύματα, καταπολεμά ιώσεις και εποχιακές αλλεργίες αλλά και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Οι τουλάχιστον 30 πιθανές χρήσεις και μια σειρά από αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, το καθιστούν απαραίτητο για το φαρμακείο μας!

Τι είναι το μηλόξυδο;

Είναι ένας τύπος ξιδιού από μήλο που έχει υποστεί ζύμωση για να σχηματίσει προβιοτικά και ένζυμα που ενισχύουν την υγεία, ενώ περιέχει λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες από τον χυμό μήλου. Στην πραγματικότητα, 1-2 κ.σ. ACV είναι αρκετές για να επωφεληθεί ο οργανισμός μας – ενώ κάθε κ.σ. περιέχει μόλις 3-5 θερμίδες και ελάχιστη ζάχαρη.

Αιώνες τώρα, το ACV χρησιμοποιείται για πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως η αποτοξίνωση του ήπατος, ο καθαρισμός του αίματος, ο καθαρισμός των λεμφαδένων και η ενίσχυση της ανοσίας. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Ιπποκράτης συνιστούσε συνδυασμό μηλόξυδου με λίγο μέλι για τον βήχα και τις ιώσεις.

Τον 17ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν μηλόξυδο θεραπευτικά, σε σιρόπια και αντισηπτικά, ακόμη και σε γαργάρες για καταπολέμηση μικροβίων. Επίσης, μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες, σαλάτες και μαρινάδες ή να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό απολυμαντικό οικιακής χρήσης.

Οφέλη από ξίδι μηλίτη!

Το ACV παρασκευάζεται από μήλο και έχει υποστεί ζύμωση, όπου αρχικά τα σάκχαρα μετατρέπονται σε αλκοόλη, ενώ σε μια δεύτερη διαδικασία ζύμωσης η αλκοόλη μετατρέπεται σε οξικό οξύ. Αυτή η διαδικασία ζύμωσης καθιστά το ξύδι μηλίτη ωφέλιμο στη μείωση της χοληστερόλης, ρύθμισης σακχάρου κ.λπ.

Οφέλη για την υγεία

 1. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση ACV μειώνει τα επίπεδα σακχάρου κατά μέσο όρο 31% μετά την κατανάλωση λευκού ψωμιού. Ομοίως, μια μελέτη σε πειραματόζωα με διαβήτη έδειξε επίσης σημαντική μείωση του σακχάρου.

Σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη ACV βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Για ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, μπορείτε να αραιώσετε 1-2 κ.σ. ξίδι μηλίτη σε 300 γρ. νερό και να καταναλώσετε πριν από τα γεύματα. Επιπλέον, φροντίστε να μετριάσετε την πρόσληψη υδατανθράκων, προτιμήστε κατανάλωση ινών και πρωτεϊνικών τροφών και σωματικής άσκησης για περαιτέρω μείωση του σακχάρου.

 1. Ενισχύει την απώλεια βάρους

Πολλοί διατροφολόγοι συστήνουν ότι μια δίαιτα με μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια ανεπιθύμητων κιλών. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μόλις δύο κ.σ. ημερησίως ACV για 12 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους περίπου 4 κιλών χωρίς άλλες τροποποιήσεις στη διατροφή ή τον τρόπο ζωής. Για καλύτερα αποτελέσματα, φροντίστε να συνδυάζετε το ACV με σωστή διατροφή και άσκηση.

 1. Μειώνει τη χοληστερόλη

Η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση και σκλήρυνση, ενώ τα υψηλά επίπεδα καταπονούν την καρδιά. Το ACV βοηθά στην καλή υγεία της καρδιάς, καθώς σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, το ACV μείωσε την κακή χοληστερόλη LDL ενώ ταυτόχρονα αύξησε την ωφέλιμη χοληστερόλη HDL. Εκτός από την προσθήκη 1 κ.σ.  ACV στη διατροφή σας κάθε μέρα, φροντίστε να μειώσετε τη ζάχαρη, τους υδατάνθρακες και να προτιμήσετε υγιή λίπη και ψάρια.

 1. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το ACV θεραπεύει επίσης την ακμή και μειώνει τις ουλές. Ορισμένα στελέχη βακτηρίων συμβάλλουν συχνά στην ανάπτυξη της ακμής, οπότε η χρήση ξυδιού που έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες είναι αποτελεσματικό έναντι πολλών στελεχών επιβλαβών βακτηρίων.

Το ACV περιέχει επίσης συγκεκριμένα συστατικά όπως οξικό οξύ, γαλακτικό οξύ και κιτρικό οξύ, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη του Propionibacterium acnes, του ειδικού στελέχους που προκαλεί ακμή.

Λόγω των συστατικών αυτών, το ACV μειώνει τυχόν ουλές. Σύμφωνα με μια μελέτη η θεραπεία ουλών ακμής με γαλακτικό οξύ βελτίωσε την υφή, τον χρωματισμό και την εμφάνιση του δέρματος και εξομάλυνε τις ελαφρές ουλές. Φροντίστε να καταναλώνετε προβιοτικά τρόφιμα και να ενυδατώνετε το δέρμα σας, για θεραπεία της ακμής.

 1. Ρυθμίζει την υπέρταση

Η υπέρταση προκαλεί κινδύνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καταπονεί την καρδιά. Το ξίδι μηλίτη ρυθμίζει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας την υγεία της καρδιάς. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα η χορήγηση οξικού οξέος, το κύριο συστατικό του ξιδιού, μείωσε τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Άλλοι φυσικοί τρόποι για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι η αύξηση πρόσληψης μαγνησίου και καλίου, προϊόντων ολικής άλεσης, ινών και η ελαχιστοποίηση του αλατιού και των μεταποιημένων τροφίμων.

 1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γνωστή και ως GERD, χαρακτηρίζεται από οπισθοδρομική ροή οξέος από το στομάχι μέχρι τον οισοφάγο, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα, ρέψιμο και ναυτία.

Η παλινδρόμηση οξέος είναι συχνά αποτέλεσμα της ύπαρξης χαμηλών επιπέδων οξέος στομάχου, οπότε σε αυτή την περίπτωση, το ACV μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, εισάγοντας περισσότερο οξύ στην πεπτική οδό.

Για καλύτερα αποτελέσματα, αραιώστε 1-2 κ.σ. ACV σε 300 γρ. νερό και πιείτε λίγο πριν το φαγητό. Επιπλέον, φροντίστε να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, υγιή λίπη και ζυμωμένα τρόφιμα για να μειώσετε ακόμη περισσότερο τα συμπτώματα.

Σε τι κάνει καλό;

Ας δούμε 30 χρήσεις ACV που θα μας βοηθήσουν να επωφεληθούμε!!

 1. Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Η χρήση βιολογικού μηλόξυδου προσθέτει ικανή δόση ωφέλιμων βακτηρίων στο οργανισμό μας. Αυτά τα βακτήρια βελτιώνουν το πεπτικό και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αρκούν μία έως δύο κουταλιές της σούπας σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση combucha / κεφίρ για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

 1. Καταπραΰνει τα ηλιακά εγκαύματα

Το μηλόξυδο είναι μία εξαιρετική φυσική θεραπεία για ηλιακά εγκαύματα. Προσθέστε ένα φλιτζάνι ACV σε 1/4 φλυτζάνι λάδι καρύδας με λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας και θα νιώσετε αμέσως ανακούφιση από τους επίπονους ερεθισμούς που μας προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

 1. Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου. To  ACV ρυθμίζει ικανοποιητικά τα επίπεδα σακχάρου. Ετοιμάστε ένα ρόφημα με 1 κ.σ. μηλόξυδο σε 300 ml νερό και καταναλώστε πριν από τα γεύματα.

 1. Καταπολεμά τους μύκητες.

Μυκητιακές λοιμώξεις όπως το πόδι αθλητή, ή οι μύκητες των νυχιών αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χρήση ACV. Μπορείτε να παρασκευάσετε αντιμυκητιακό σπρέι σε συνδυασμό με άλλα συστατικά που καταπολεμούν τους μύκητες. Θα δείτε γρήγορη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

 1. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το ACV καταπολεμά αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ακμής και μειώνει τις ουλές, λόγω της αντιβακτηριακής του ιδιότητας. Φαίνεται ότι εξοντώνει τα στελέχη των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή, δοκιμάστε μία τονωτική λοσιόν με ACV και βελτιώσετε την υγεία του δέρματος σας.

 

 1. Καλύτερο κυκλοφορικό!

Σύμφωνα με μελέτες, η εφαρμογή ACV βοηθά στην εξουδετέρωση των συμπτωμάτων των κιρσών. Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην πληγείσα περιοχή για καλύτερο κυκλοφορικό σύστημα και βελτίωση των κιρσών.

 1. Αντιμετώπιση κονδυλωμάτων.

Το ACV καταπολεμά επίσης τα κονδυλώματα, ή τις επίμονες μυρμηγκιές. Μουσκέψτε ένα βαμβακερό ύφασμα σε ACV και εφαρμόστε πάνω στη μυρμηγκιά καλύπτοντας με έναν επίδεσμο. Μπορείτε να το αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα. Επαναλάβετε μέχρι να εξαφανιστούν οι μυρμηγκιές.

 1. Δηλητηριώδης κισσός.

Το ACV είναι μια φυσική θεραπεία για το τσίμπημα του δηλητηριώδους κισσού, επειδή περιέχει κάλιο που βοηθάει στην ανακούφιση του πρηξίματος. Εφαρμόστε ένα κουταλάκι του γλυκού απευθείας πάνω στην πληγείσα περιοχή μερικές φορές την ημέρα μέχρι την πλήρη επούλωση.

 1. Προστασία από ψύλλους.

Εάν το κατοικίδιό σας ξύνεται συνεχώς και υποφέρει η χρήση ACV μπορεί να το ανακουφίσει από ψύλλους. Προσθέστε ίσα μέρη νερό και ACV σε ένα μπουκαλάκι σπρέι και εφαρμόστε στην γούνα μια φορά την ημέρα μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα σπρέι για δική σας χρήση, ως απωθητικό κουνουπιών.

 1. Εποχικές αλλεργίες.

Αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας. Σύμφωνα με μελέτες, το ACV ανακουφίζει αποτελεσματικά από τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας. Η αντιβακτηριδιακή του ιδιότητα το καθιστά αποτελεσματικό στην ανοσία. Μπορείτε να πιείτε δύο κουταλιές της σούπας αραιωμένο ACV σε νερό μόλις δείτε ότι ενεργοποιείται η εποχική σας αλλεργία.

 1. Φυσικό αποσμητικό

Οι μασχάλες είναι ένα σημείο όπου παράγονται βακτήρια τα οποία οδηγούν σε δυσοσμία. Η αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ACV βοηθούν στην καταπολέμηση των βακτηρίων. Μπορείτε να απλώσετέ λίγο στα χέρια σας και αμέσως μετά να εφαρμόσετε στις μασχάλες σας. Θα σας φρεσκάρει και θα λειτουργήσει και ως αντιβακτηριακό.

 1. Μαλλιά λαμπερά

Φαίνεται πως η χρήση του ACV ενδείκνυται και για λαμπερά μαλλιά. Δοκιμάστε να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας με ACV για να αποφύγετε την ξηρότητα και να έχετε λαμπερά μαλλιά που μοσχοβολούν φρεσκάδα.

 1. Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μελέτες το ACV προκαλεί κορεσμό και μειώνει την επιθυμία κατανάλωσης τροφής. Η πιο εύκολη λύση είναι να προσθέσετε στο αγαπημένο σας Smoothy φρούτων ή λαχανικών λίγο ACV.

 1. Μειώνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Καταπραΰνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το ACV ρυθμίζει την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Αραιώστε μία έως δύο κουταλιές της σούπας ACV  300 ml νερό για ανακούφιση από τα συμπτώματα.

 1. Εξισορροπεί το pH.

Αν και το οξικό οξύ είναι όξινο έχει αλκαλική επίδραση στο σώμα και βελτιώνει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.

 1. Φυσικό καθαριστικό.

Το ACV  έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αναμείξτε ίσα μέρη νερού και ACV και ετοιμάστε ένα υπέροχο αντιβακτηριακό καθαριστικό για το σπίτι σας.

 1. Λευκά δόντια.

Το ACV λευκαίνει και τα δόντια. Μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας με λίγο ACV χωρίς όμως να το παρακάνετε για την μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών. Προτιμήστε μέτρια ποσότητα.

 1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των ιώσεων.

Εάν νιώθετε κεφάλι σας βαρύ και έχετε καταρροή, μερικές κ.σ. ACV μπορεί να δράσουν καταπραϋντικά για τα συμπτώματα των ιώσεων, καθώς τα ευεργετικά βακτήρια του ACV ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.

 1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το οξικό οξύ που περιέχει το ACV φαίνεται ότι ρυθμίζει την υπέρταση. Για καλύτερη υγεία της καρδιάς αραιώστε μία κ.σ. σε 300 ml νερό και καταναλώστε τρεις φορές την ημέρα.

 1. Αποτοξίνωση.

Δύο κ.σ. ACV αναμεμιγμένο με νερό βοηθάει στην αποτοξίνωση αν το καταναλώνετε μερικές φορές την ημέρα.

 1. Καταπραΰνει τον πονόλαιμο

Εάν αισθάνεστε πονόλαιμο μπορείτε να καταναλώσετε ACV λόγω των αντιβακτηριακών του ιδιοτήτων, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των μικροβίων και θα καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Αραιώστε με νερό για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα και να μειώσετε την αίσθηση καψίματος στο λαιμό σας.

 1. Απομακρύνει τα χημικά υπολείμματα.

Πολλοί  από εμάς ξεπλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με ACV για να απομακρύνουμε μικρόβια, ρύπους και βλαβερές ουσίες. Έτσι μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση σε χημικά κατάλοιπα και φυτοφάρμακα που μπορεί να επικάθονται στα φρούτα και τα λαχανικά σας.

 1. Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής

Λόγω του όξινου pH χρησιμοποιείται ως συντηρητικό των τροφών Παρατείνει την διάρκεια ζωής και σκοτώνει τα βακτήρια. Χρησιμοποιήστε το ACV για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας λαχανικά, ραπανάκια αγγούρια, πιπεριές, βράζοντας ξύδι με νερό, αλάτι και ζάχαρη και στη συνέχεια ανακατέψτε με τα αγαπημένα σας βότανα και μπαχαρικά.

 1. Διατηρεί τα πιάτα καθαρά.

Η προσθήκη μικρής ποσότητας ACV στο απορρυπαντικό των πιάτων είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσετε τα βακτήρια και να διατηρήσετε τα πιάτα καθαρά. Εάν χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να το προσθέσετε στη θήκη του απορρυπαντικού για μεγαλύτερη καθαριότητα.

 1. Προσθέτει γεύση σε σπιτικές σάλτσες.

Το μηλόξυδο μπορεί να εκτοξεύσει την γεύση της σαλάτας, ή των dressings. Απλά ανακατέψτε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά!

 1. Μειώνει την πιτυρίδα

Το ACV είναι μια εναλλακτική λύση για τα χημικά σαπούνια και σαμπουάν που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πιτυρίδας. Το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης του Malassezia, ενός συγκεκριμένου στελέχους μύκητα που συμβάλλει στη δημιουργία πιτυρίδας, ξηρότητας και φαγούρας.

 1. Στοματική υγιεινή.

Μερικοί ισχυρίζονται ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής σκοτώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος. Χρησιμοποιήστε το ως στοματικό διάλυμα αραιώνοντας μια κουταλιά της σούπας σε ένα φλιτζάνι νερό και ξεπλύνετε το στόμα σας μία έως δύο φορές την ημέρα.

 1. Απολαυστικό αφρόλουτρο.

Εκτός από τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, το ACV δρα ως φυσικό τονωτικό. Προσθέστε 1-2 φλυτζάνια ACV στο αφρόλουτρο για άρωμα και αποτοξίνωση του δέρματος, φρεσκάδα, ομορφιά λαμπερά μαλλιά. Στο τέλος ξεπλύνετε εάν νιώθετε ότι υπάρχουν υπολείμματα αρώματος ξυδιού.

 1. Σταματά τον λόξιγκα.

Για φυσική ανακούφιση από τον λόξιγκα, δοκιμάστε ένα κ.σ. ζάχαρη με λίγες σταγόνες ACV. Η ξινή γεύση του ACV που αναμιγνύεται με την υφή της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση, δρώντας σε συγκεκριμένο σύνολο νεύρων υπεύθυνων για τον λόξιγκα.

 1. Φυσικό παρασιτοκτόνο.

Οι κηπουροί χρησιμοποιούν το ACV ως φυσικό ζιζανιοκτόνο και φιλικό προς τα κατοικίδια. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο του ή αναμειγνύεται με σαπούνι, αλάτι, χυμό λεμονιού ή ακόμη και αιθέρια έλαια και ψεκάζεται απευθείας στα ζιζάνια. Φροντίστε να ψεκάσετε προσεκτικά και να αποφύγετε ψεκασμό σε υγιή φυτά διότι ενδέχεται να τα βλάψει.

 Τύποι και δοσολογία ACV

Όσον αφορά τη δοσολογία, έως δύο κ.σ. ACV αραιωμένου με νερό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Ορισμένοι επιλέγουν να λαμβάνουν χάπια ΑCV. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα επιλέξτε οργανικό, ακατέργαστο και μη φιλτραρισμένο μηλόξυδο, το οποίο θα πρέπει να είναι σκούρο στην όψη.

Ας δούμε μερικούς τύπους!

Βιολογικό μηλόξυδο.

Εάν χαρακτηρίζεται ως πιστοποιημένο οργανικό, σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και συνθετικά που στην πραγματικότητα βλάπτουν την υγεία μας.

Ακατέργαστο μηλόξυδο.

Το ακατέργαστο μηλόξυδο δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να περιέχει άθικτο το μίγμα των θρεπτικών συστατικών, τη λεγόμενη «μητέρα», δηλαδή το σύμπλεγμα πρωτεϊνών, ενζύμων και ωφέλιμων βακτηρίων που συχνά εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Μη φιλτραρισμένο ξίδι μηλίτη μήλου

Κατά τη διήθηση καταστρέφεται η «μητέρα», δηλαδή οι πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά καθώς και οποιοδήποτε ίζημα, αφήνοντας πίσω του ένα διαυγές ξύδι με κεχριμπαρένιο χρώμα.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Η κατανάλωση μηλόξυδου είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες.

Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες είναι η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, το κάψιμο στον λαιμό ή το δέρμα και τα μειωμένα επίπεδα καλίου. Φροντίστε να αραιώνετε το μηλόξυδο σε νερό για να αποφύγετε παρενέργειες. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσετε με μια χαμηλή δοσολογία για να ελέγξετε την ανοχή σας.

Εάν παίρνετε φάρμακα για το σάκχαρο, μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο. Επειδή το ACV μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε τη δοσολογία των φαρμάκων για τον διαβήτη για να αποτρέψετε τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.

Σύμφωνα με μελέτες η υπερκατανάλωση προκαλεί μείωση επιπέδων καλίου και δυνατότητας σχηματισμού οστών λόγω της υψηλής οξύτητας. Επομένως, είναι σημαντικό να προσέξετε την υπερκατανάλωση.

Τέλος, δεν θα πρέπει να θεωρείται γρήγορη λύση για θεραπεία ενός ζητήματος υγείας. Φροντίστε να συνδυάσετε με σωστή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής για πραγματικά αποτελέσματα.

Ανακεφαλαιώνοντας…

 • Το ACV παρασκευάζεται από μηλόξυδο που έχει υποστεί ζύμωση, παράγει υγιή προβιοτικά και ένζυμα, μειώνοντας σημαντικά τη ζάχαρη και τις θερμίδες.
 • Τα οφέλη από το μηλόξυδο περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, μείωση της αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης, σταθεροποίηση του σακχάρου, βελτίωση της υγείας του δέρματος και ανακούφιση από τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος.
 • Tο ACV χρησιμεύει για την παραγωγή φυσικών οικιακών καθαριστικών και σπρέι για την καταπολέμηση των εντόμων, ή τη λεύκανση των δοντιών και την αποτοξίνωση.
 • Επιλέξτε ακατέργαστο, μη φιλτραρισμένο και οργανικό ACV με τη «μητέρα» να παραμένει άθικτη για περισσότερα οφέλη.
 • Φροντίστε να αραιώνετε το μηλόξυδο σε νερό, να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο και να το συνδυάσετε με μια θρεπτική διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από το ξίδι μηλίτη μήλου. Συνδυάζεται άριστα με τη διατροφή κέτο.

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.