Γνωρίζετε ποια είναι η διαφορά μεταξύ υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας;

Συχνά οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται εναλλάξ με λανθασμένο τρόπο, διότι συνιστούν όρους που αφορούν την ασθένεια του διαβήτη. Ωστόσο, η διαφορά είναι ότι η υπογλυκαιμία αναφέρεται σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου και η υπεργλυκαιμία αναφέρεται σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης.

Ενώ ο διαβήτης είναι κυρίως υπεύθυνος για την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, υπάρχουν κι άλλες καταστάσεις όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και το σύνδρομο Cushing που ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης. Οι τροφές συνήθως αυξάνουν τη γλυκόζη, αλλά γενικά τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται και μειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μια τυπική ένδειξη σακχάρου νηστείας κυμαίνεται μεταξύ 70-100 μονάδων. Μετά από ένα γεύμα, τα επίπεδα σακχάρου μπορεί να ανέβουν στις 100-140 μονάδες. Επίσης, εάν καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, αυτές οι μονάδες μπορεί να  ξεπεράσουν τις 180!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ.

Όταν τα επίπεδα σακχάρου ξεπεράσουν τις 140 μονάδες, βρισκόμαστε πλέον στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Γνωρίζατε ότι στην περίπτωση αυτή απειλείται η υγεία των νεύρων μας; Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει πολλά συμπτώματα.

Ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα σάκχαρα ως πηγή ενέργειας. Η υπεργλυκαιμία σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα σακχάρου στο αίμα, κατάσταση που είναι εξίσου επικίνδυνη με την υπογλυκαιμία, δηλαδή τη χαμηλή ποσότητα σακχάρου στο αίμα.

Ο οργανισμός μας παράγει ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης, αλλά εάν το πάγκρεας δεν παράγει επαρκή ποσότητα για τη ρύθμιση, τότε τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται. Ας δούμε μερικές ενδείξεις που μας ειδοποιούν ότι τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλά και δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

  1. ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΨΑ

Ένα από τα πρώτα σημάδια υπεργλυκαιμίας είναι η έντονη δίψα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου επιβραδύνουν τη νεφρική λειτουργία και δεν γίνεται σωστά η αποτοξίνωση. Η επιθυμία να επισκέπτεστε πιο συχνά την τουαλέτα, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Όταν αδειάζει συνεχώς η ουροδόχος κύστη, τότε πρέπει να αναπληρώσετε την ενυδάτωση που χρειάζεται το σύστημά σας.

  1. ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι χαμηλά, δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι αυξημένα, τότε ίσως βιώσουμε το σύνδρομο «ομίχλης εγκεφάλου»,  ή ο εγκέφαλός μας να πάθει σύγχυση. Σας έχει τύχει να διαβάζετε πολλές φορές την ίδια σελίδα στο βιβλίο σας χωρίς να αντιλαμβάνεστε αυτό που διαβάζετε;

Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η γλυκόζη σας είναι απενεργοποιημένη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν Δ.Ε.Π.Υ. ή άλλες ασθένειες μειωμένης συγκέντρωσης, αλλά στην ουσία πρέπει να προσέξουν τα επίπεδα σακχαρου.

  1. ΣΥΧΝΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Υποφέρετε από έντονους πονοκεφάλους και καμία θεραπευτική αγωγή δε σας ανακουφίζει; Σε αυτή την περίπτωση, ο ένοχος μπορεί να είναι η γλυκόζη σας! Οι διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Η ένταση αυτών των πονοκεφάλων μπορεί να είναι από ελαφρώς ενοχλητική έως σοβαρή ημικρανία. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν καν να σηκώσουν το κεφάλι από το μαξιλάρι όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά.

Το τσάι ιβίσκου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων και άλλων καταστάσεων υγείας.

  1. ΖΑΛΑΔΕΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Αν και η ζαλάδα είναι συνήθως σύμπτωμα της υπογλυκαιμίας, μπορεί να εμφανιστεί και στην υπεργλυκαιμία. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το μέσο όρο, τότε πρέπει να λαμβάνεται ινσουλίνη ή κάποιο άλλο φάρμακο. Τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου, που οδηγούν σε ζαλάδες. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη γλυκόζης στα κύτταρα του εγκεφάλου που προκαλεί αυτή την περίεργη αίσθηση.

  1. ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ

Πολλές καταστάσεις μπορεί να μας προκαλέσουν συνεχή κόπωση και ο διαβήτης είναι μία από αυτές! Η υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία. Η ζάχαρη συσσωρεύεται όταν αναμιγνύεται με υγρό και το αίμα γίνεται παχύρρευστο. Η ροή του αίματος δεν είναι κανονική, οπότε προκαλείται κόπωση και επερχόμενη φλεγμονή. Ένας διαβητικός πρέπει να προσέξει πολλούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση.  Για παράδειγμα, το φαγητό δεν μας δίνει πάντα την απαραίτητη ενέργεια, η κυκλοφορία του αίματος διαταράσσεται, οπότε η κατάσταση επιδεινώνεται και ο οργανισμός χρειάζεται ανάπαυση.

  1. ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Μήπως βιώνετε ανεξήγητη απώλεια βάρους; Σε πολλές περιπτώσεις, ένα άτομο με διαβήτη είναι υπέρβαρο και η απώλεια βάρους είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, μπορεί πίσω από την απώλεια βάρους να υπάρχει κάτι ανησυχητικό. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετή ινσουλίνη. Χρειάζεται κάτι για να τροφοδοτήσει τα κύτταρα, οπότε αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αποθέματα λίπους για να διατηρεί τα πάντα σε λειτουργία.

Τελικά, τα αποθέματα λίπους θα εξαντληθούν και ο οργανισμός δεν θα μπορεί να διατηρήσει την απαραίτητη κυτταρική δραστηριότητα. Δεύτερον, η ταχεία χρήση των αποθεμάτων λίπους μπορεί να αναγκάσει το σώμα να απελευθερώσει κετόνες, μια κατάσταση που ονομάζεται «κετοξέωση».

Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέετε την κετοξέωση με την κέτωση, που είναι το επίπεδο που οι διαιτολόγοι επιθυμούν να επιτύχουν στην απώλεια βάρους. Η κετοξέωση είναι σοβαρή κατάσταση και σημαίνει ότι το σώμα απελευθερώνει κετόνες, οι οποίες είναι δηλητηριώδεις σε υψηλά επίπεδα. Ουσιαστικά, το αίμα γίνεται όξινο και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απώλεια ζωής.

  1. ΘΟΛΗ ΟΡΑΣΗ

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλά, τότε επηρεάζεται και η όραση. Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα επειδή το παχύρρευστο αίμα προκαλεί πρήξιμο των ματιών και βλάπτει την ικανότητα όρασης.

Έχετε ακούσει ποτέ για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια; Το πρήξιμο των ματιών μπορεί να μειωθεί μόλις σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου, αλλά η αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μόνιμη βλάβη. Σε αυτήν την κατάσταση, ο αμφιβληστροειδής δεν λαμβάνει αρκετό αίμα.

Το μάτι μπορεί να δημιουργήσει νέα αιμοφόρα αγγεία και η πάθηση μπορεί να προκαλέσει πληθώρα συμπτωμάτων, πολλά από τα οποία βλάπτουν την ικανότητα όρασης.

Η κακή όραση αποκαλύπτει πολλά προβλήματα υγείας.

  1. ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΤΑ ΟΥΡΑ

Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι αυξημένα, ο οργανισμός θα προσπαθήσει να το απομακρύνει για να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Ο καλύτερος τρόπος απόρριψης είναι μέσω των ούρων. Κατά συνέπεια, πολλά φάρμακα λειτουργούν επίσης απομακρύνοντας το σάκχαρο μέσω των ούρων.

Μία από τις εξετάσεις που θα συστήσει ο γιατρός για να ελέγξει το σάκχαρο είναι η εξέταση ούρων, που θα δείξει εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι ασυνήθιστα αυξημένα.

  1. ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΟΥΛΩΝΟΝΤΑΙ

Όσο η υπεργλυκαιμία συνεχίζει να καταστρέφει τον οργανισμό, ενδεχομένως να εκδηλωθούν πληγές και τραύματα που επουλώνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Το πρόβλημα προέρχεται από την παρεμπόδιση της ροής του αίματος. Ο κύριος παράγων ανησυχίας είναι το οίδημα στα κάτω άκρα, όπου το αίμα αργεί να φτάσει.

Όταν το σάκχαρο δεν μετατρέπεται σε ενέργεια, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία επούλωσης είναι μεγαλύτερη και μας κάνει ευπαθείς σε μολύνσεις.

  1. ΣΥΧΝΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Όσο η ασθένεια εξελίσσεται, ενδεχομένως να προκύψουν δερματικές λοιμώξεις. Δυστυχώς, τα περισσότερα άτομα με υπεργλυκαιμία θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές καταστάσεις τοξικότητας. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές στις γυναίκες, ειδικά εάν υπάρχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα ούρα.

Τα πόδια είναι το πιο ευαίσθητο σημείο όσον αφορά τις μολύνσεις, καθώς ακόμη και ένα κόψιμο ή μια εκδορά μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό. Οι γυναίκες ενδέχεται επίσης να παρουσιάσουν κολπικές λοιμώξεις καθώς η περιοχή είναι επιρρεπής στα βακτήρια.

Ο μόνος τρόπος για την πρόληψη των λοιμώξεων και ακραίων καταστάσεων, όπως ακρωτηριασμοί ποδιών, είναι η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου σε ασφαλή επίπεδα.

  1. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ο διαβήτης προκαλεί πολλές γαστρεντερικές διαταραχές. Το στομάχι και το πεπτικό σύστημα έχουν νεύρα που μπορούν να καταστραφούν. Εάν προβληθούν τα νεύρα από κάποια βλάβη, η λειτουργία του πεπτικού γίνεται δυσχερής και δύσκολη.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ναυτία, διάρροια και ακράτεια. Επίσης, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν προβλήματα με χρόνια ναυτία ή εμετό.

  1. ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Τέλος, ο διαβήτης ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη ή δυσλειτουργία των οργάνων. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης σε συνδυασμό με βλάβες στα νεύρα ενδέχεται να επηρεάσουν κύρια όργανα του οργανισμού μας. Και, ως γνωστό, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εγκέφαλο, καρδιά ή νεφρά.

Όσοι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σωστά επίπεδα σακχάρου, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απώλεια ζωής λόγω οργανικής ανεπάρκειας. Ο οργανισμός μας πρέπει να έχει σταθερά επίπεδα γλυκόζης για να λειτουργήσει σωστά.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Μπορεί τα συμπτώματα του διαβήτη να είναι ανησυχητικά, ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα. Η μείωση του βάρους μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθώντας τη διατροφή σας. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και υδατάνθρακες επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ωστόσο, μόλις απομακρύνετε αυτές τις τοξικές τροφές από το διαιτολόγιό σας, θα παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στο σάκχαρο.

Ο διαβήτης είναι συχνά ένα γενετικό πρόβλημα και μερικοί άνθρωποι θα καταφέρουν να τον ελέγξουν ανεξάρτητα από το βάρος τους. Φροντίστε να συμβουλευθείτε έναν ειδικό ιατρό/διατροφολόγο και να καταναλώνετε φυσικές τροφές, λαχανικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα που βοηθούν στη διατήρηση των σωστών επιπέδων σακχάρου.

Συστατικά όπως η κανέλα, ο κουρκουμάς και το νερό λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης, είτε χωρίς φάρμακα, είτε σε συνδυασμό με αυτά. Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, αλλά μπορούμε να τον ελέγξουμε!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.