Η έλλειψη ύπνου αλλά και η δυσκολία να κοιμηθεί κανείς εύκολα και ήρεμα οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας, έλλειψη ενέργειας και προβλήματα υγείας. Το άγχος και το στρες σχετίζονται περισσότερο με ζητήματα ύπνου. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όταν ο χώρος του σπιτιού μας φιλοξενεί φυτά μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και αρτηριακής πίεσης, ενώ ενισχύεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού και ο οργανισμός χαλαρώνει (1). Επιπλέον, τα φυτά καθαρίζουν τον αέρα απορροφώντας οσμές και μούχλα που ενδεχομένως επηρεάζουν την υγεία των πνευμόνων, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα.

Ας δούμε μαζί ορισμένα φυτά που χαρίζουν υγεία, καλή ενέργεια και ανακουφίζουν από το άγχος και το στρες!

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές…

Εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια, βεβαιωθείτε ότι τα φυτά που έχετε στο σπίτι δεν είναι τοξικά. Τα τοξικά φυτά πρέπει να βρίσκονται σε μέρη, όπου δεν έχουν πρόσβαση παιδιά και κατοικίδια.

Φροντίστε επίσης να αφαιρείτε ρύπους και σκόνες από τα φυτά σας κάθε εβδομάδα, για να διασφαλίσετε τη δυνατότητα να καθαρίζουν και να φιλτράρουν σωστά τον αέρα.

Σύμφωνα με τη NASA ένα σπίτι 150 τ.μ. χρειάζεται 15-18 φυτά για τον καθαρισμό του αέρα. Γενικά, φροντίστε κάθε υπνοδωμάτιο και κοινόχρηστος χώρος να φιλοξενούν όμορφα φυτά (2).

  1. Γιασεμί.

Το γιασεμί είναι ένα θαμνώδες φυτό με ευαίσθητα λευκά ή ροζ λουλουδάκια και είναι γνωστό ότι μειώνει το άγχος και μας βοηθά να χαλαρώσουμε, χαρίζοντας βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο (3). Μια γλάστρα με ένα πανέμορφο, ευωδιαστό γιασεμάκι που στολίζει το δωμάτιό σας τα βράδια συμβάλει στην αύξηση της εγρήγορσης και της παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το λεπτό του άρωμα σας βοηθά να χαλαρώσετε και να ονειρευτείτε!

  1. Λεβάντα.

Το άρωμα της λεβάντας προκαλεί ύπνο, γεγονός που είναι ευρέως γνωστό, ενώ επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και στρες (4). Σύμφωνα με μια μελέτη, το άρωμα της λεβάντας βοήθησε τα βρέφη που συμμετείχαν να κοιμηθούν εύκολα, ενώ μείωσε τη διάρκεια και τα ξεσπάσματα κλάματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, το αποτέλεσμα αυτό μείωσε σημαντικά το άγχος τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού  (5). Παράλληλα, η λεβάντα προκαλεί ελαφρύ ύπνο στις γυναίκες και μειώνει την ταχεία κίνηση των ματιών (R.E.M.) κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τέλος, επιταχύνει τη διαδικασία ύπνου και κοιμόμαστε πιο γρήγορα (6).

  1. Φιδόχορτο (δρακοντιά).

Το φιδόχορτο είναι από τα πιο εύκολα στη συντήρηση φυτά και ποτίζεται κάθε 2-3 εβδομάδες. Όπως τα περισσότερα φυτά, τρέφεται από το διοξείδιο του άνθρακα τη νύχτα, το οποίο μετατρέπει σε οξυγόνο. Σύμφωνα με μελέτες, τα αυξημένα επίπεδα οξυγόνου κάνουν τον ύπνο μας καλύτερο (7). Το φιδόχορτο καθαρίζει επίσης τοξίνες, όπως η φορμαλδεΰδη, το τριχλωροαιθυλένιο και το βενζόλιο (1).

  1. Αλόη Βέρα.

Η Αλόη βέρα είναι ένα εξαιρετικό φυτό για όσους «δεν το έχουν» με τα φυτά, αφού είναι ανθεκτικό στην έλλειψη φροντίδας και το «πού και πού» πότισμα. Το φυτό αναπαράγεται εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα φυτό θα «γεννήσει αρκετά μωρά» για να γεμίσει το σπίτι σας αλόη βέρα. Ο τεμαχισμός της αλόης βέρα απελευθερώνει το τζελ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση μικρών εγκοπών και εγκαυμάτων, τσιμπήματα από έντομα, ξηροδερμία και ηλιακά εγκαύματα.

  1. Γαρδένια.

Τα άνθη της γαρδένιας γεμίζουν το σπίτι με ένα υπέροχο και νοσταλγικό άρωμα. Είναι ένα φυτό πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία της αϋπνίας και του ανήσυχου ύπνου (8). Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, θεωρείται αποτελεσματικό όσο το Valium στην ανακούφιση του άγχους και στην διευκόλυνση του ύπνου (9). Οι γαρδένιες χρειάζονται πολύ έντονο και έμμεσο ηλιακό φως και κατάλληλη φροντίδα. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για έναν πρωτάρη κηπουρό.

  1. Φυτό – αράχνη (χλωρόφυτο, ή αεροπλάνο)

Το φυτό «αράχνη» είναι εξαιρετικός «καθαριστής», καθώς μπορεί να καθαρίσει έως και το 90% της φορμαλδεΰδης που ίπταται στον αέρα του σπιτιού  (1). Αυτή η χημική ουσία είναι πιθανό καρκινογόνο και βρίσκεται στα περισσότερα κτήρια. Συνήθως η φορμαλδεΰδη εντοπίζεται σε κόλλες και υλικά πλήρωσης που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές. Το φυτό «αράχνη» απορροφά επίσης οσμές και αναθυμιάσεις, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα του αέρα.

 

  1. Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι φυτό πολυετές που ανθίζει το καλοκαίρι και μυρίζει γλυκά, ενώ απαιτεί έκθεση σε περίπου 6 ώρες πλήρους ηλιακού φωτός την ημέρα. Τα άνθη της ήταν δημοφιλές συστατικό αρωμάτων κατά τον 16ο αιώνα, ενώ η ρίζα χρησιμοποιήθηκε ως ρόφημα και βάμμα για τη θεραπεία της αϋπνίας.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, η εισπνοή του αρώματός της θα επιταχύνει τη διαδικασία του ύπνου (10).

  1. Αγγλικός κισσός.

Ο αγγλικός κισσός είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργεια και απαιτεί ελάχιστο φως για να αναπτυχθεί. Ο αγγλικός κισσός, όπως είναι γνωστό, βελτιώνει τα συμπτώματα αλλεργίας ή άσθματος (11). Αυτό βοηθά άτομα με αναπνευστικά προβλήματα να κοιμηθούν πιο εύκολα. Μέσα σε μόλις 12 ώρες, ο αγγλικός κισσός καθαρίζει έως και το 94% των αερομεταφερόμενων ρύπων και το 78% της αερομεταφερόμενης μούχλας (12). Ο αγγλικός κισσός είναι αναρριχώμενο φυτό, οπότε καλύτερα να διατηρείται σε ψηλό ράφι ή σε ένα κρεμαστό καλάθι. Φροντίστε να το κλαδεύετε συχνά, καθώς μεγαλώνει γρήγορα και κρατήστε το μακριά από παιδιά και κατοικίδια.

  1. Κρίνος της Ειρήνης, ή σπαθίφυλλο.

Γνωστό και ως σπαθίφυλλο, ο «κρίνος της ειρήνης» είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα του και ανθεκτικό σε ελλιπή φροντίδα. Το φυτό αυτό «συγχωρεί» περιόδους παραμέλησης και «κρεμάει» όταν χρειάζεται περισσότερο νερό. Καταπολεμά τα αερομεταφερόμενα μικρόβια και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αλλεργίας, την ξηρότητα των ρινικών οδών και του φάρυγγα που δε μας αφήνουν να κοιμηθούμε τη νύχτα.

Αυτό το φυτό αφαιρεί επίσης τοξίνες βενζολίου, τριχλωροαιθυλενίου και φορμαλδεΰδης από τον αέρα του σπιτιού μας, ενώ αυξάνει την υγρασία του χώρου έως και 5% χάρη στην υγρασία των λουλουδιών του.

  1. Χρυσός Πόθος

Ο χρυσός πόθος είναι ένα κρεμαστό φυτό που απαιτεί ελάχιστη φροντίδα. Μπορεί να απομακρύνει σχεδόν 9000 μικρογραμμάρια φορμαλδεΰδης από τον αέρα μέσα σε μόλις 24 ώρες, ενώ αφαιρεί επίσης πάνω από το 70% του αερομεταφερόμενου βενζολίου την ίδια χρονική περίοδο (1), ενώ μπορεί να φιλτράρει τον αέρα και κάτω από το έδαφος.

Εάν ζείτε στην πόλη, μπορείτε να τοποθετήσετε χρυσό πόθο κοντά στο παράθυρο του υπνοδωματίου για να φιλτράρει τον αέρα που εισέρχεται στον χώρο σας.

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.