Όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, πολλοί παράγοντες μπορεί να έρχονται στο μυαλό μας: τι τρώμε, πόσο ασκούμαστε, ποια βότανα και συμπληρώματα παίρνουμε. Τι γίνεται όμως με τον τρόπο που αναπνέουμε;

Σύμφωνα με τον ειδικό της ανθρώπινης απόδοσης και τον ειδικό αναπνοής Brian Mackenzie, ο τρόπος με τον οποίο αναπνέουμε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενίσχυσης της θωράκισης του οργανισμού μας. Αναφερόμενος στη ρινική αναπνοή λέει: “[Η μύτη] είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για το ανοσοποιητικό σύστημα”. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσετε τις κατάλληλες οδηγίες για να προστατευτείτε από τα βακτήρια και τους ιούς (όπως η χρήση μάσκας, για παράδειγμα), αλλά η μύτη έχει τον δικό της τρόπο να σας διατηρεί υγιείς. Σκεφτείτε τη ρινική αναπνοή ένα επιπλέον στρώμα ανοσοποιητικής υποστήριξης – δεν μπορεί να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου από μόνο του, αλλά υπάρχουν σίγουρα ορισμένα προνόμια που πρέπει να θυμάστε. Τα περιγράφουμε παρακάτω.

Πώς συνδέεται η ρινική αναπνοή με το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Αυτή είναι η σύντομη απάντηση: Τα ρινικά περάσματα μπορούν να φιλτράρουν βακτήρια και ιούς στον αέρα. Έχουμε μικρά θυλάκια τριχών στη μύτη μας (στην πραγματικότητα, έχουμε τόσα θυλάκια τρίχας μέσα στη μύτη μας, όπως κάνουμε στο κεφάλι μας, σύμφωνα με τον Mackenzie) που είναι σε θέση να φιλτράρουν τον αέρα καθώς εισπνέετε, το οποίο μπορεί να εμποδίσει τη σκόνη και τα βακτήρια να φτάσουν στους πνεύμονές σας.

Τώρα, αυτά τα ρινικά περάσματα μπορούν να κάνουν τόσο πολύ: Μελέτες έχουν δείξει ότι, ναι, η ρινική κοιλότητά μας μπορεί να φιλτράρει μερικά σωματίδια – αυτά τα σωματίδια πρέπει απλά να είναι μικρότερα από μια συγκεκριμένη διάμετρο. Παρ ‘όλα αυτά, οι μύτες μας μπορούν να λειτουργήσουν ως μια μεγάλη αρπάγη σωματιδίων. Αυτά τα σωματίδια στη συνέχεια είτε διοχετεύονται σε έναν ιστό όταν φταρνίζεστε είτε σκοτώνονται από το στομάχι σας όταν καταπιείτε τη βλέννα (όσο αηδιαστικό και αν ακούγεται, ο Mackenzie λέει ότι καταπίνουμε τόνους βλέννας όλη την ημέρα).

Τα στόματά μας, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν την ίδια ικανότητα για το φιλτράρισμα των σωματιδίων. “Υπάρχει μεγάλη ποσότητα αέρα που περνά και πηγαίνει ακριβώς στους πνεύμονες”, λέει ο Mackenzie. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να ξυπνήσετε το πρωί με “ξηροστομία”, ειδικά αν έχετε κοιμηθεί με το στόμα σας ανοιχτό.

Ένας άλλος λόγος που οι μύτες μας συνδέονται με το ανοσοποιητικό; Η ίδια η βλέννα: Σε κάθε τρίχα στις μύτες μας, υπάρχει επίστρωση βλέννας. Και σύμφωνα με τον Mackenzie, «η βλέννα είναι ο φύλακας του ανοσοποιητικού μας συστήματος». Αυτό συμβαίνει επειδή ενεργοποιεί ακαριαία αμυντικά κύτταρα (τα TH1 και TH2, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι) κάθε φορά που ανιχνεύει βακτήρια ή ιούς. Προφανώς, η μύτη μας έχει κάποια αρκετά προστατευτικά αποτελέσματα. Γι ‘αυτό “πολλοί άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα μπορεί να κρυολογούν αρκετά συχνά”, λέει ο Mackenzie. “Με τη ρινική αναπνοή, το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει εντελώς.”

Πώς να μάθετε να αναπνέετε από τη μύτη.

Επομένως, οι μύτες και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εγγενώς συνδεδεμένα (οι μύτες μας έχουν ακόμη και το δικό τους μικροβίωμα!), κάτι που μπορεί να σας κάνει περισσότερο συνειδητοποιημένους για τη δική σας αναπνοή, ειδικά εάν η αναπνοή μέσω του στόματος σας είναι κάτι που σας βγαίνει φυσικά. Ενώ μπορείτε να αναπνέετε περιστασιακά από το στόμα σας, ο Mackenzie σημειώνει ότι τουλάχιστον το 80% της ημέρας σας πρέπει να περνά μόνο από τη μύτη σας.

Πώς φτάνετε στο 80%; Δεν χρειάζεται να κάνετε τα μαθηματικά: Απλώς να είστε πιο προσεκτικοί για να κλείσετε το στόμα σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, λέει – ειδικά όταν ασκείστε, όταν συνήθως εισπνέουμε και εκπνέουμε έντονα από το στόμα μας. Ίσως προσπαθήστε να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό σε ένα ολόκληρο μάθημα γιόγκα. παρατηρήστε όταν αισθάνεστε την επιθυμία να ανοίξετε και προσπαθήστε να ενισχύσετε τη ρινική αναπνοή πιέζοντάς την. “Αρχίστε να καταλαβαίνετε πού παίζουν οι παράγοντες έντασης”, λέει ο Mackenzie. “Στη συνέχεια, πάρτε το σε νέο επίπεδο.”

Ακόμα κι αν δεν ασκείστε, συνηθίστε να σκέφτεστε τακτικά το εξής: Πρέπει πραγματικά να αναπνέω από το στόμα μου τώρα; Ίσως νιώσετε περίργα στην αρχή, αλλά σύντομα θα κάνεις τον εαυτό σου να γίνεις δυνατός ρινικός αναπνευστήρας και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η ρινική αναπνοή δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο να προσέξετε τον τρόπο που αναπνέετε. Όπως σημειώνει ο Mackenzie: “Η αναπνοή μας δεν είναι η απάντηση, αλλά είναι ένα εργαλείο.”