Τα smartphones έχουν διεισδύσει στην κοινωνία, κυριαρχούν στη ζωή μας και έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής και την οπτική της καθημερινότητάς μας, ενώ η κατάσταση αυτή δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει σύντομα. Επομένως, αντί να καταδικάζουμε το φαινόμενο αυτό, ίσως θα ήταν καλύτερο να βρούμε τρόπους να προσαρμόσουμε τη συνήθειά μας να περνάμε τόσο πολύ χρόνο μπροστά από μια οθόνη.

Ας μην ξεχνάμε ότι το τηλέφωνο μάς προσφέρει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε άμεσα με τους φίλους και τους αγαπημένους μας. Παράλληλα, έχουμε την ευκαιρία να συνδεόμαστε με πολλούς ανθρώπους σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου η φυσική πρόσβαση είναι αδύνατη.

Αν και τα smartphones έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, ο υπερβολικός χρόνος που δαπανούμε μπροστά στην οθόνη οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις. Ας δούμε μερικά δυσοίωνα στατιστικά στοιχεία, ενδεικτικά της εξάρτησής μας από την οθόνη:

  • 7% των ατόμων κοιμούνται δίπλα από το τηλέφωνό τους τη νύχτα
  • Το 32% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνά τους από ό,τι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα
  • 8% αισθάνονται δυσάρεστα εάν ξεχάσουν το τηλέφωνο στο σπίτι
  • 4% χρησιμοποιούν ή κοιτάζουν το τηλέφωνό τους κατά την οδήγηση
  • 4% θεωρούν ότι είναι εθισμένοι στη χρήση του τηλεφώνου
  • 58% αναφέρουν ότι ξοδεύουν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά στο τηλέφωνο
  • 17% ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο τηλέφωνό τους από ό,τι με τα παιδιά τους

Αυτά τα δεδομένα είναι απότοκο έρευνας σε 500 άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, που πραγματοποιήθηκε από το reviews.org. Όπως φαίνεται, ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη επηρεάζει διάφορες πτυχές της ζωής, από το χρόνο που αφιερώνουμε στους αγαπημένους μας έως την ποιότητα του ύπνου μας.

Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς η υπερβολική εμπλοκή με το τηλέφωνό μας μπορεί να επηρεάσει την ψυχική και σωματική μας υγεία.

ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ: ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΞΗΓΟΥΝ ΠΩΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ:

Ελέγχουμε ασυναίσθητα δεκάδες – ίσως και εκατοντάδες – φορές κάθε μέρα το τηλέφωνό μας. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική και σωματική μας υγεία, μόνο και μόνο επειδή κοιτάμε μια οθόνη. Μερικές φορές φαίνεται δύσκολο να κατανοήσουμε πώς τα smartphones έχουν καταστεί εθισμός που απειλεί την υγεία μιας ολόκληρης κοινωνίας. Πράγματι, είναι ευρέως γνωστό αλλά και προφανές ότι πολλοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το κινητό τους.

Ωστόσο, αυτή η εξάρτηση από την τεχνολογία επιβαρύνει την ευημερία μας. Ανατρέξτε στην εποχή πριν αποκτήσετε το smartphone· πιθανότατα να νιώθατε πολύ πιο ελεύθεροι, παρόντες στην καθημερινότητα, ήρεμοι χωρίς τη συσκευή στα χέρια σας όλη την ώρα. Οι παρακάτω μελέτες ίσως σας ξυπνήσουν την επιθυμία να επιστρέψετε στις παλιές καλές μέρες ή τουλάχιστον να μειώσετε δραστικά την ώρα που «ζείτε»μπροστά από την οθόνη!

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΤΟΥ SMARTPHONE!

Πρώτα απ ‘όλα, θα εξετάσουμε πώς τα smartphone μπορούν να βλάψουν τη σωματική μας υγεία. Σκεφτείτε τη θέση του κεφαλιού και του αυχένα όταν παραμένετε για ώρες μπροστά στο smartphone!. Το κεφάλι μας έχει ένα σεβαστό βάρος, το οποίο όταν γέρνει ασκεί πίεση έως και 60 κιλά στον αυχένα. Εάν παραμείνουμε στη θέση αυτή για μεγάλα χρονικά διαστήματα ενδεχομένως να δούμε τη σπονδυλική μας στήλη να χάνει την καμπυλότητά της – γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο “text neck”, αλλιώς ή «λαιμό της χελώνας» και δεν είναι τίποτε άλλο από αυτόν τον καθημερινό πόνο στον αυχένα, στον οποίο δε δίνουμε μεγάλη σημασία.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η κακή στάση σώματος μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα διάθεσης και συμπεριφοράς. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών, η κάμψη του κεφαλιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, κόπωση ακόμη και μείωση του οξυγόνου που εισέρχεται στους πνεύμονες.

Επιπλέον, ο χρόνος μπροστά στην οθόνη του κινητού για πολλές ώρες την ημέρα, ειδικά πριν από τον ύπνο, μπορεί να διαταράξει τον κιρκαδικό ρυθμό λόγω του μπλε φωτός που εκπέμπει το τηλέφωνο. Ενδεχομένως τα τηλέφωνα να διαθέτουν, πλέον, δυνατότητες προσαρμογής φωτισμού που μειώνουν το φως κατά την ώρα του ύπνου, ωστόσο η επίδραση στην ποιότητα τυ ύπνου μας είναι σημαντική και προκαλεί υπερδιέγερση του εγκεφάλου. Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν ακόμη και στη μέση της νύχτας για να ελέγξουν το τηλέφωνό τους!

Τέλος, ο χρόνος που αφιερώνουμε κοιτάζοντας ένα αντικείμενο μπορεί να συμβάλει στο σύνδρομο  «οπτικής κόπωσης», κατάστασης που ενδεχομένως να προκαλέσει σωματική και διανοητική εξάντληση. Επιπλέον, η συνεχής αύξηση των προβλημάτων όρασης που παρουσιάζεται σήμερα, τουλάχιστον εν μέρει, οφείλεται σε συνεχή οπτική επαφή με οθόνες και βιβλία για παρατεταμένες περιόδους.

ΝΟΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΘΟΝΗ!

Παρά το γεγονός της αντικοινωνικότητας και της αποχής από την καθημερινότητα,  75% των Αμερικανών δεν πιστεύουν ότι το smartphone επηρεάζει τις κοινωνικές τους δεξιότητες, σύμφωνα με το Pew Research Center. Επίσης, το 1/3 των Αμερικανών θεωρεί ότι η χρήση του smartphone κατά τη διάρκεια των κοινωνικών επαφών ωφελεί τη συζήτηση.

Δυστυχώς, αυτό δείχνει τον βαθμό εθισμού μας και την άρνηση να συνειδητοποιήσουμε την επιρροή του χρόνου που δαπανούμε μπροστά σε ένα τηλέφωνο και την επίδραση στην ικανότητα κοινωνικοποίησης και συμμετοχής στις κοινωνικές ομάδες.

Τα smartphones χρησιμεύουν ως απόδραση από την πραγματικότητα, ακόμα κι αν οι χρήστες δεν το αντιλαμβάνονται. Η οθόνη έλκει την προσοχή μας από το άμεσο περιβάλλον και κάνει τους ανθρώπους γύρω μας να αγωνίζονται να κερδίσουν την προσοχή μας. Η τεχνολογία δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις και, δυστυχώς, φαίνεται ότι πολλοί από εμάς δίνουμε προτεραιότητα στη διαδικτυακή μας ζωή και όχι στην αληθινή.

Εάν κοιτάξουμε γύρω μας, βλέπουμε κεφάλια – άτομα κάθε ηλικίας –  σκυμμένα πάνω σε ένα κινητό. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες του 2015, 24% των εφήβων ανέφεραν ότι ξοδεύουν «σχεδόν συνεχώς» τον χρόνο τους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλες έρευνες, οι περισσότεροι ενήλικες περνούν παραπάνω από 10 ώρες την ημέρα κοιτάζοντας μια οθόνη. Αυτό το τεράστιο χρονικό διάστημα που ξοδεύουμε στο κινητό μας ενδέχεται, με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσει την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

«Το κινητό τηλέφωνο είναι η μητέρα της απρόσεκτης τύφλωσης», δήλωσε ο Henry Alford, συγγραφέας του Would It Kill You to Stop Doing That: A Modern Guide to Manners. «Αυτή είναι η κατάσταση της μονομανιακής άγνοιας που σε ξεπερνά όταν απορροφάσαι σε μια δραστηριότητα, αποκλείοντας τα πάντα.»

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology of Popular Media Culture, 70% των γυναικών ανέφεραν ότι τα smartphones είχαν «παρέμβει» στις σχέσεις τους. Η τεχνολογία δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις σημαντικές σχέσεις της ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, έτσι συμβαίνει, δυστυχώς, με κάθε φαινόμενο εθισμού με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Essex στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την επίδραση των κινητών σε διαπροσωπικές συζητήσεις, οι συμμετέχοντες έδειξαν δυσαρέσκεια εάν κάποιο smartphone ήταν ορατό κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν μια φορητή συσκευή που ήταν ορατή, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν μόνο ένα σημειωματάριο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκείνοι που είχαν το σημειωματάριο συζήτησαν πιο ουσιαστικά γεγονότα και φάνηκε ότι μπορούν να εμπιστευτούν ένα ξένο πρόσωπο. Ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο στην ομάδα με το κινητό.

ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν τα επίπεδα ενσυναίσθησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν μειωθεί συνολικά, ενώ ο ναρκισσισμός συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη, καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων επιβιώνουν εφ΄όσον υπάρχουν άτομα που τραβούν την προσοχή στις δημοσιεύσεις τους με επισημάνσεις “μου αρέσει” και σχόλια.

Τέλος, η χρήση smartphone αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης και στρες στο σώμα. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, οι γυναίκες που δαπανούσαν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη δήλωσαν διαταραχές ύπνου και υψηλότερα επίπεδα στρες. Στους άνδρες, η έντονη χρήση smartphones οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και διαταραχών του ύπνου.

Όπως όλα δείχνουν, τα smartphones μας προκαλούν άγχος, κατάθλιψη, στέρηση ύπνου και μας οδηγούν σε αντικοινωνική, ναρκισσιστική και αδιανόητη συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας. Ίσως, τώρα που γνωρίζουμε πλέον, πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη σχέση που έχουμε με τη συσκευή μας. Ίσως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι εάν αποκτήσουμε έλεγχο του χρόνου και των ενεργειών μας, τα smartphones θα πάψουν να κινούν τα νήματα της δικής μας ζωής.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ;

1 – ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ.

Τα περισσότερα τηλέφωνα νέας τεχνολογίας διαθέτουν εργαλεία που απενεργοποιούν τις εφαρμογές μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Χρησιμοποιήστε αυτά τα εργαλεία εάν δυσκολεύεστε να αφήσετε  το τηλέφωνό σας στο διπλανό δωμάτιο – ή, ακόμη καλύτερα, απενεργοποιήστε το για λίγες ώρες. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι τα smartphones είναι ένα εργαλείο για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά δεν χρειάζεται να τα αφήνουμε να την ελέγχουν.

2 – ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ SMARTPHONE.

Τα smartphones, όπως και κάθε άλλο τεχνολογικό προϊόν, είτε μας βοηθούν, είτε μας βλάπτουν, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης. Καλύτερα να μην  τα  χρησιμοποιούμε ως δεκανίκι, ή ως μέσο απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά για τη χρήση για την οποία προορίζονται – και μόνο όταν είναι απαραίτητο. Ας φροντίσουμε να μετέχουμε σε ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον και να χαρίζουμε την προσοχή και την αγάπη μας στους οικείους μας. Εάν αποκτήσουμε υγιή σχέση με το τηλέφωνό μας, θα του κόψουμε κάθε τάση εξουσίας στη ζωή μας.

3 – ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ.

Μεγάλο μέρος του κόσμου λειτουργεί μεν, αλλά υπάρχει και μια ολόκληρη πραγματικότητα πέρα από την οθόνη μας. Αποκτήστε χόμπι και ενδιαφέροντα εκτός από τη διαδικτυακή σας ζωή, ώστε να μην χάσετε τον εαυτό σας στο εικονικό σύμπαν. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας, για γυμναστική, διάβασμα και δραστηριότητες που σας κρατούν ακμαίους και υγιείς. Προσπαθήστε να δείτε το τηλέφωνο ως εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν έχετε ελεύθερο χρόνο.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Ενδεχομένως να έχουμε ξεχάσει ότι μόνο εμείς μπορούμε να ελέγξουμε τις ενέργειές μας. Αν οι οθόνες έχουν καταλάβει τη ζωή μας, έχουμε τη δύναμη να αναστρέψουμε την κατάσταση. Εάν νομίζετε ότι έχετε εθιστεί στο τηλέφωνό σας, λάβετε μέτρα για να απομακρυνθείτε από την παγίδα της τεχνολογίας. Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά σε μια οθόνη μπορεί πολύ άνετα και γρήγορα να αποτελέσει κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και με προσπάθεια, θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τον χρόνο και τη ζωή μας!

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.