Οι κίνδυνοι του εμφιαλωμένου νερού δεν είναι μόνο η μείωση του οικογενειακού μας προϋπολογισμού, καθώς αυτά τα μπουκάλια μιας χρήσης που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα και τα γυμναστήρια είναι ένα τοξικό κοκτέιλ και μάλιστα πληρώνουμε περισσότερο για ένα προϊόν μιας χρήσης που περιέχει επιβλαβείς ενώσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στη Γερμανία ένα μόνο μπουκάλι νερό περιείχε περίπου 25.000 χημικά στοιχεία. Συνεπώς, είναι ώρα να διερευνήσουμε πόσο ακριβό και ανθυγιεινό είναι το εμφιαλωμένο νερό, μαζί με κάποιες πολύ βλαβερές παρενέργειες της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού.

Σύμφωνα με μελέτες, 93% των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού είναι μολυσμένα με σωματίδια πλαστικού, σε έναν μέσο όρο 10 συνολικά πλαστικά σωματίδια και πλαστικές ίνες ανά λίτρο, διπλάσιο των αντίστοιχων που βρίσκονται στο νερό της βρύσης. Επίσης, μικρή ποσότητα των πλαστικών φιαλών ήταν θετική σε βιομηχανικά λιπαντικά, ωστόσο οι ερευνητές αναφέρουν ότι μερικά από τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που βρέθηκαν στο νερό προέρχονται από την ίδια τη συσκευασία … ίσως τα καπάκια επειδή βρέθηκαν πλαστικά κομμάτια πολυπροπυλενίου σε πολλές συσκευασίες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η μόλυνση από πλαστικά μιας χρήσης, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη και ανεξέλεγκτη και είναι πλέον απαραίτητο να διακόψουμε αυτόν τον εθισμό στο πλαστικό.

Σαφώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το εμφιαλωμένο νερό είναι σημαντικό για την επιβίωση ορισμένων ανθρώπων, όπως σε περιοχές με μολυσμένο πόσιμο νερό. Ωστόσο, οι περισσότεροι πίνουν εμφιαλωμένο νερό το κάνουν για λόγους ευκολίας και όχι αναγκαιότητας.

Οι πιο σοβαροί κίνδυνοι του εμφιαλωμένου νερού.

Χημικές ουσίες στο εμφιαλωμένο νερό. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που ανιχνεύονται στο εμφιαλωμένο νερό συνδέονται με την ανώμαλη λειτουργία των ορμονών και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, μεταξύ άλλων ασθενειών. Η πλειονότητα των μικρών μπουκαλιών που πωλούνται στις Η.Π.Α. κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET). Αυτό αναφέρεται ως # 1 στον κώδικα ανακύκλωσης του κάτω μέρους του φιαλιδίου. Πιστεύεται ότι είναι ένα σχετικά ασφαλές πλαστικό μίας χρήσεως, ωστόσο αποδεικνύεται ότι το ΡΕΤ μπορεί να εκπέμπει τριοξείδιο του αντιμονίου, καταλύτη και επιβραδυντικό φλόγας.

Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο το νερό μένει σε ένα μπουκάλι ΡΕΤ, τόσο περισσότερες χημικές ουσίες απελευθερώνονται στο νερό, ενώ η αυξημένη θερμοκρασία πιστεύεται ότι επιταχύνει την απελευθέρωση (1). Συμπτώματα από την έκθεση σε χημικές ουσίες είναι διαταραχές του αναπνευστικού, δερματικοί ερεθισμοί, διαταραχές περιόδου, ακόμη και αποβολές. Σύμφωνα με μελέτες τα επίπεδα αντιμονίου στο εμφιαλωμένο νερό αυξήθηκαν από 19 έως 90% μετά από 6 μήνες αποθήκευσης σε θερμοκρασία δωματίου. (2)   Το αντιμόνιο θεωρείται καρκινογόνο από τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα για τον Καρκίνο. (3)

Ωστόσο, είναι πολύ ενδιαφέρον το πλήθος των χημικών ουσιών που ανιχνεύονται στο εμφιαλωμένο νερό. Σύμφωνα με γερμανικές μελέτες ένα, και μόνο, μπουκάλι νερό περιείχε σχεδόν 25.000 διαφορετικές χημικές ουσίες. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες σχετικά με την ιδιότητα του εμφιαλωμένου να παρεμποδίζει τους υποδοχείς οιστρογόνων και ανδρογόνων στο σώμα, το εμφιαλωμένο νερό που δοκιμάστηκε οδήγησε σε ορμονικές ανισορροπίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη, αυτή η ορμονική δραστηριότητα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το φάρμακο φλουταμίδη του καρκίνου του προστάτη. Από την άλλη πλευρά, το νερό της βρύσης δεν έδειξε σημάδια ορμονικής διαταραχής. (4, 5)

 

Αναίτιο κόστος. Το εμφιαλωμένο νερό κοστίζει περίπου 2.000 φορές περισσότερο από το νερό της βρύσης. Μια πολύ πιο οικονομική λύση θα ήταν να εξετάσετε το νερό της βρύσης σας και να επιλέξετε το κατάλληλο φίλτρο νερού. (6)  Εάν καταναλώνετε νερό από τη δημόσια υπηρεσία, μπορείτε να ζητήσετε τις τελευταίες δοκιμές νερού. Αρχικά μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα φίλτρο για την απομάκρυνση τυχόν χλωρίου και φθορίου.

Οι ωκεανοί μας γέμισαν πλαστικά. Τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά: Αμερικανοί χρησιμοποιούν σχεδόν τρία εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού κάθε ώρα, κάθε μέρα. Και πολλά από αυτά τα μπουκάλια τελικά καταλήγουν στον ωκεανό. (7). Πάνω από πέντε τρισεκατομμύρια τεμάχια πλαστικού βρίσκονται ήδη στους ωκεανούς, και μέχρι το 2050 τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια, κατά βάρος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur, ενώ σύμφωνα με κλινικές έρευνες της Υπηρεσίας Θαλάσσιας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ το στομάχι των πουλιών ήταν γεμάτο μπουκάλια και μικροσκοπικά κομμάτια από πλαστικό. (8) Παράλληλα, δυσάρεστα περιστατικά αναφέρονται σε άλλα πλάσματα της θάλασσας όπως τα ψάρια και οι φάλαινες. (9)

Η κακή πλευρά της δημιουργίας πλαστικών φιαλών νερού. Αυτός είναι ένας από τους κινδύνους που συχνά δεν εξετάζουμε στη χρήση εμφιαλωμένου νερού: το γεγονός πως η παραγωγή αυτών των μπουκαλιών μπορεί να επηρεάσει άλλες κοινότητες. Δεδομένου ότι τα πλαστικά προέρχονται από τις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, η απλή προμήθεια και παραγωγή των μπουκαλιών (και η αντιμετώπιση των αποβλήτων) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ορισμένες περιοχές, ειδικά για κατοίκους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μία κατάσταση γνωστή ως «περιβαλλοντική αδικία». Σύμφωνα με τους ερευνητές η διάθεση των αποβλήτων οδηγεί συχνά σε περιβαλλοντική ρύπανση και, κατά συνέπεια, σε βλαβερές για την υγεία καταστάσεις. Οι αγροτικές περιοχές συχνά επιβαρύνονται με απόβλητα από αστικές και βιομηχανικές πηγές. (10)

Η κατασκευή πλαστικών φιαλών και η μεταφορά εμφιαλωμένου νερού σε όλο τον κόσμο είναι ένας ενεργοβόρος παράγων. Οι παρενέργειες ίσως να μην είναι άμεσα ορατές, αλλά γνωρίζουμε πλέον ότι τα αυξημένα αέρια θερμοκηπίου (όπως το διοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα) από την καύση ορυκτών καυσίμων θερμαίνουν την επιφάνεια του πλανήτη προκαλώντας αλλαγές στον ωκεανό και τα ατμοσφαιρικά συστήματα οδηγώντας σε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής και απειλή για την ανθρώπινη υγεία, όπως επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων και των υδάτων, τα κύματα καύσωνα και ξηρασία, σφοδρές καταιγίδες, μολυσματικές ασθένειες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. (11)

Η ρύπανση και οι μεταβολές της ατμόσφαιρας από την καύση ορυκτών καυσίμων συνδέονται με αυξημένα ποσοστά άσθματος, ΧΑΠ, ασθένεια Lyme, αλλεργίες από γύρη και καρκίνο. (12, 13, 14)

Έξυπνες λύσεις για να μειώσουμε τους κινδύνους από τη χρήση εμφιαλωμένου νερού.

  • Οργανώστε έλεγχο του νερού της βρύσης και προμηθευτείτε ένα φίλτρο για να εξοικονομήσετε χρήματα και να γλιτώσετε από τις πλαστικές φιάλες. Αποφύγετε όλες τις επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές φιάλες νερού, διότι μπορεί να περιέχουν BPA.
  • Δοκιμάστε γυάλινη φιάλη ή φιάλη από ανοξείδωτο ατσάλι. (Φροντίστε να τις πλένετε τακτικά.)
  • Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για τους κινδύνους που σχετίζονται με μπουκάλια νερού μιας χρήσης.
  • Ζητήστε από τον εργοδότη ή το γυμναστήριο να εγκαταστήσει ψύκτες φιλτραρισμένου νερού αντί να προσφέρει εμφιαλωμένο νερό.

________________________________________

Ανακεφαλαιώνοντας…

  • Το εμφιαλωμένο νερό είναι μια σύγχρονη ευκολία την οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζονται. Αν και μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες έχουν ανάγκη το εμφιαλωμένο νερό για τεχνικούς λόγους, ο μέσος Αμερικανός δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό.
  • Έχει αποδειχθεί ότι το εμφιαλωμένο νερό περιέχει τοξικές χημικές ουσίες. Όσο περισσότερο μένει το νερό στη φιάλη, ή αν αποθηκεύεται υπό θερμές συνθήκες, τόσο περισσότερες χημικές ουσίες απελευθερώνονται.
  • Περισσότερες από 24.000 χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων ουσιών που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, εντοπίστηκαν σε ένα μόνο μπουκάλι νερό.
  • Δοκιμάστε να καταναλώνετε νερό βρύσης και επενδύστε σε ένα φίλτρο υψηλής ποιότητας που θα απομακρύνει τυχόν ρύπους. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια επαναχρησιμοποιήσιμη φιάλη νερού κατασκευασμένη από γυαλί ή από ανοξείδωτο χάλυβα κατάλληλο για τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιήστε τους ψύκτες που βρίσκονται σε αεροδρόμια και δημόσια κτήρια, ή οργανισμούς, γυμναστήρια κ.λπ. (15).

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.