Χυμός καρότου! Ένας χυμός που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα, οικονομικά και μας χαρίζει απίστευτα οφέλη! Το γνωρίζατε;

Το καρότο είναι πολύ ωφέλιμο – αλλά η επίδραση του λαχανικού αυτού απογειώνεται όταν το ξεζουμίζουμε και το κάνουμε…χυμό! Ο χυμός καρότου έχει απίστευτα οφέλη για την υγεία και την ευεξία μας, σε εντυπωσιακό βαθμό. Γι΄αυτό, ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα για τον χυμό με το χαρούμενο, καροτί χρώμα…

Ο χυμός αυτού του τόσο ωφέλιμου λαχανικού είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Γιατί είναι καλύτερα να το πίνουμε από το να το καταναλώνουμε;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, καθώς ο χυμός αποτελεί μια συμπυκνωμένη μορφή ροφήματος που κυκλοφορεί γρήγορα στον οργανισμό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η συχνή κατανάλωση λαχανικών είναι μια εξαιρετική λύση για τη διατροφή μας. Τα λαχανικά εμπλουτίζουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες και συστατικά που είναι ωφέλιμα για το πεπτικό μας σύστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας καρότων για να πάρουμε τις ουσίες που χρειαζόμαστε. Οπότε, η κατανάλωση καροτοχυμού μας προσφέρει μεγαλύτερη συγκέντρωση όλων των βιταμινών και των μετάλλων.

Όταν τα καρότα γίνονται χυμός, ο οργανισμός δεν χρειάζεται να διαλύει και να απορροφά τις ουσίες. Ο χυμός κυκλοφορεί στον οργανισμό και τα κύτταρα πολύ πιο γρήγορα. Θα πρέπει επίσης να καταναλώσουμε περίπου 9 μεσαίου μεγέθους καρότα για να λάβουμε ουσίες που ισοδυναμούν με ένα ποτήρι χυμό καρότου. Είναι λοιπόν ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με τις πολύτιμες ουσίες του καρότου.

Οπότε, μετά από αυτό το μυστικό μόλις σας είπαμε, ας ρίξουμε μια ματιά στα 6 οφέλη που προσφέρει ο καροτοχυμός για να ενισχύσει την υγεία μας.

 1. Ο χυμός καρότου είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Πράγματι, κάθε περιοδικό ή ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα υγείας κι ευεξίας αναφέρεται συνεχώς σε πηγές αντιοξειδωτικών! Μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε ανάγκη από τα αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά ίσως δε θυμόμαστε τους λόγους που μας είναι απαραίτητα. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την καταπολέμηση βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως:

 • ρύπανση
 • κάπνισμα
 • άγχος
 • φάρμακα
 • ακτινοβολία
 • φυτοφάρμακα
 • διαλύτες και ρύπους

Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος με ρύπανση, άγχος και όλους αυτούς τους παράγοντες, οπότε οι ελεύθερες ρίζες μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τον οργανισμό μας. Αυτή είναι μια μορφή οξείδωσης για τον οργανισμό μας, δηλαδή είναι σα να «σκουριάζουν» τα κύτταρά μας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του DNA, πρόωρη γήρανση και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τα καρότα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται «καροτενοειδή» και είναι υπεύθυνα για το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα του λαχανικού αυτού. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν βλάβες που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες και ο χυμός καρότου είναι μια καταπληκτική πηγή αυτών των συστατικών.

 1. Ο χυμός καρότου καταπολεμά τυχόν φλεγμονές.

Εάν έχετε κάποιο τραύμα, ή εκδορά στο δάχτυλό, θα παρατηρήσετε πώς η γύρω περιοχή είναι κόκκινη από τη φλεγμονή. Αυτή είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού. Διάφορες φλεγμονές μπορεί να προσβάλλουν τον οργανισμό μας, αλλά μπορεί και να μην το αντιληφθούμε.

Το πρόβλημα είναι ότι μακροπρόθεσμα η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει πολύ άσχημες επιπτώσεις, όπως:

 • Βλάβη στο DNA
 • Θάνατο ιστών
 • Εσωτερικές ουλές
 • ορισμένους τύπους καρκίνου
 • ρευματοειδή αρθρίτιδα

O χυμός καρότου καταπολεμά τις φλεγμονές γιατί είναι γεμάτο πολλές σημαντικές ενώσεις. Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β6, ο φώσφορος και το κάλιο είναι ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές και ο χυμός καρότου είναι μια εξαιρετική πηγή. Οι ουσίες αυτές καταπολεμούν τη φλεγμονή, αλλά ενισχύουν και το νευρικό σύστημα του οργανισμού μας.

 1. Kαροτοχυμός και εγκυμοσύνη.

Ο χυμός καρότου είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, θρεπτική ουσία σημαντική πριν και μετά την εγκυμοσύνη. Είναι επίσης πλούσιος σε κάλιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη Α – ουσίες σημαντικές και απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου για την ανάπτυξη ισχυρών οστών και χόνδρων.

 1. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.

Άλλη μια σημαντική ιδιότητα του καροτοχυμού είναι η μείωση της χοληστερόλης λόγω του υψηλού επιπέδου σε κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό για τον έλεγχο και τη διατήρηση της χοληστερόλης. Εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη – ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια – μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αλλά η διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα είναι σημαντική για την πρόληψη καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

 1. Ο χυμός καρότου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα καροτενοειδή, οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του καρότου, είναι σημαντικά όσον αφορά την καταπολέμηση των φλεγμονών, ενώ συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνων. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί συνδυάζονται, καθώς η μειωμένη επικινδυνότητα των φλεγμονών και η καταπολέμηση των λοιμώξεων ενισχύουν την πρόληψη εκδήλωσης κακοήθειας.

Τα καροτενοειδή, ωστόσο, ενισχύουν τη δυναμική αυτή και βοηθούν στην καταπολέμηση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου όπως ο καρκίνος των ωοθηκών ή του μαστού.

 1. Καροτοχυμός και καρδιακές παθήσεις.

Άλλη μια αναφορά στην αντιοξειδωτική δράση του καροτοχυμού! Η συμπυκνωμένη ποσότητα θρεπτικών ουσιών που εντοπίζεται στο χυμό καρότου βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Το αίμα μπορεί να ρέει καλύτερα στις φλέβες επειδή μειώνεται το οξειδωτικό στρες.

Τα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης βοηθούν επίσης στην επίτευξη ενός καλύτερου κυκλοφορικού, οπότε όλα μαζί συνδυάζονται για να έχουμε μια πιο υγιή καρδιά.

Ετοιμάστε τον δικό σας χυμό καρότου!

Καλά νέα! δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για έναν φανταχτερό χυμό καρότου που κοσμεί τα ράφια των σούπερ μάρκετ: μπορείτε εύκολα να τον ετοιμάσετε στο σπίτι. Τα μόνα υλικά που χρειάζεστε είναι τα εξής:

 • 4 φλιτζάνια καρότο
 • μισό φρέσκο ​​λεμόνι
 • ένα μικρό κομμάτι φρέσκου αποφλοιωμένου τζίντζερ
 • ένα πορτοκάλι

Εάν έχετε αποχυμωτή, απλά προσθέτετε όλα τα υλικά για να ετοιμάσετε τον χυμό σας. Εάν δεν έχετε, μπορείτε να τον ετοιμάσετε στο μπλέντερ. Ξεφλουδίζετε το λεμόνι, το κόβετε και στύβετε τον χυμό μέσα στο μπλέντερ. Προσθέστε τα πορτοκάλια, το τζίντζερ και τα καρότα και δύο φλιτζάνια νερό, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς.

Εάν θέλετε το χυμό πιο παχύρρευστο, μπορείτε απλά να ρυθμίσετε την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείτε – αποθηκεύστε στο ψυγείο.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Ο χυμός καρότου προσφέρει εκπληκτικά οφέλη και είναι μια εύκολη λύση που μπορείτε να απολαμβάνετε κάθε μέρα. Όχι μόνο είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία σας, αλλά ενσωματώνεται εύκολα στη διατροφή σας και το κόστος σας επιτρέπει να το καταναλώνετε πολύ συχνά. Ένα ποτηράκι την μέρα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βελτιώσετε την υγεία σας και να αποκτήσετε ευεξία!

 

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.