Η ζωή μας βομβαρδίζεται συνεχώς με εικόνες και διαφημίσεις με νόστιμα, δελεαστικά, αλλά…ανθυγιεινά γεύματα. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κόσμος έχει μεγαλύτερη έννοια για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ακόμη κι αν το κόστος είναι υπέρβαρος πληθυσμός και ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών. Πολλοί από εμάς εργάζονται πολλές ώρες και δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν σπιτικό φαγητό, οπότε αναζητούμε κάτι γρήγορο, εύκολο και άμεσα διαθέσιμο, δηλαδή πίτσες, σουβλάκια, χάμπουργκερ ή άλλες θερμιδικές βόμβες που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε μπροστά στην τηλεόραση.

Η επιλογή μια σωστής διατροφής μπορεί να μας φαίνεται «βουνό» ψηλότερο κι από το Έβερεστ, όταν το καθημερινό μενού είναι γεμάτο τοξικές και χημικές ουσίες, πτωχές σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η διατροφή θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και πολύ συντηρητικά, διότι μπορεί να βλάψει πραγματικά την υγεία μας, προκαλώντας σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, ασθένειες. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγουμε, ή να καταναλώνουμε με φειδώ για να διατηρήσουμε την υγεία μας.

10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΑΣ

  1. ΤΟΝΟΣ

Σύμφωνα με μια μελέτη τα επίπεδα υδραργύρου στον κίτρινο τόνο αυξήθηκαν σχεδόν 4% ετησίως από το 1998 έως το 2008. Η συνεχής έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εγκεφαλικές και νευρικές βλάβες, μερικές φορές μη αναστρέψιμες. Οι ωκεανοί έχουν μολυνθεί από ένα επικίνδυνο κοκτέιλ περιβαλλοντικών ρύπων, τους οποίους η θαλάσσια ζωή αναπόφευκτα απορροφά. Όταν καταναλώνουμε θαλασσινά, θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα περισσότερα από αυτά περιέχουν πολλά τοξικά βαρέα μέταλλα τα οποία το σώμα μας απλώς δεν αφομοιώνει.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες έφηβος 48 κιλών που καταναλώνει μισή κονσέρβα τόνου την εβδομάδα, θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη λόγω της έκθεσης στον υδράργυρο. Εάν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς τόνο, επιλέξτε τόνο light, ή, ακόμα καλύτερα, επιλέξτε γαρίδες, χτένια, σαρδέλες ή άγριο σολομό Αλάσκας, τροφές με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου.

  1. ΥΔΡΟΓΩΝΟΜΕΝΑ ΕΛΑΙΑ

Εάν ένα προϊόν αναγράφει «υδρογονωμένα έλαια», καλύτερα να το βάλετε πίσω στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Τα υδρογονωμένα έλαια βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν πρέπει να καταναλώνονται, διότι προκαλούν ουλές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών λόγω του νικελίου που χρησιμοποιείται συχνά στη διαδικασία υδρογόνωσης. Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια περιέχουν μια μορφή καταλύτη που θερμαίνει το λάδι ταχύτερα, νικέλιο και αλουμίνιο που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία. Βαρέα μέταλλα όπως αυτά συνδέονται με Αλτσχάιμερ και άλλα ψυχικά προβλήματα.

Το υδρογονωμένο λάδι απέχει μόνο ένα μόριο από την πλαστική ύλη, οπότε σκεφτείτε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε από την κατανάλωση αυτού του τοξικού, τεχνητού παρασκευάσματος.

  1. ΖΑΧΑΡΗ

Είναι γεγονός, και μάλιστα παγκοίνως γνωστό! Η ζάχαρη των φρούτων και του αμύλου είναι ωφέλιμη για κατανάλωση, αλλά όταν εξάγεται και προστίθεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, τότε γίνεται πρόβλημα. Η επεξεργασμένη ζάχαρη δεν περιέχει θρεπτικά οφέλη, απλώς γεμίζει τον οργανισμό με κενές θερμίδες. Σύμφωνα με μελέτες, η ζάχαρη συνδέεται με αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης και του εθισμού, ενώ συνδέεται με μειωμένη γνωστική ικανότητα και πτωχή μνήμη.

  1. ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ

Η φυσική φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα δεν είναι βλαβερή, ωστόσο, γίνεται προβληματική ως προσθήκη σε κονσέρβες ή άλλες τροφές. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης φρουκτόζης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, διαβήτη, λιπώδες συκώτι, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.α. Επίσης, η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει στασιμότητα των νευρικών δραστηριοτήτων έως και 20 λεπτά, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που μελετά την επίδραση της γλυκόζης και της φρουκτόζης στον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης: 12 Σημάδια Υπεργλυκαιμίας που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγνοήσουμε!

  1. ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΗ

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι μια δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί να επηρεάσει και τη γνωστική λειτουργία; Σύμφωνα με μία μελέτη, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει την εξάρτηση και τον εθισμό σε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τη Stephanie Fulton, καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, «σύμφωνα με έρευνες, ανεξάρτητα από την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, η έκθεση σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη λειτουργία του εγκεφαλικού κυκλώματος που επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, προκαλεί εθισμό στα ναρκωτικά και την υπερκατανάλωση τροφών».

  1. ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Τα μεταποιημένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως πολλά χημικά, μερικά από τα οποία συνδέονται με ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Investigation το 2012, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε επεξεργασμένα λίπη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βλάβη στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα επίπεδα πείνας και δίψας.

  1. ΤΡΟΦΕΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Όλο και περισσότερες μελέτες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με τις επιβλαβείς επιδράσεις του λεγόμενου «γρήγορου φαγητού» και είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Αυτά τα «τρόφιμα» έχουν αλλοιωθεί, έχουν απωλέσει όλα τα θρεπτικά συστατικά και δεν θυμίζουν σε τίποτα την πρότερη φυσική τους κατάσταση. Στην ουσία είναι γαστρονομικά σκευάσματα που δεν μοιάζουν καθόλου με τροφές, καθώς δεν περιέχουν βιταμίνες, ούτε μέταλλα, όπως ο σίδηρος – και όλοι γνωρίζουμε ότι η σιδηροπενία επηρεάζει δυσμενώς την γνωστική ικανότητα των μαθητών, ειδικά σε περιόδους εξετάσεων.

  1. ΠΟΠ-ΚΟΡΝ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ

Ένα επεξεργασμένο σνακ που προκαλεί ακόμη σοβαρότερες βλάβες λόγω του τρόπου με τον οποίο παρασκευάζεται. Το είδος αυτό του ποπ-κορν περιέχει τοξικές χημικές ουσίες και άλλα πρόσθετα, ωστόσο ο φούρνος μικροκυμάτων απομακρύνει σχεδόν κάθε θρεπτική ουσία που μπορεί να απομείνει, αυξάνει τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες. Παράλληλα, οι ραδιενεργές εκπομπές του φούρνου μικροκυμάτων ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πολλές και σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

  1. ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ – ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΣ

Άλλη μία μορφή επεξεργασμένων τροφών με σχεδόν μηδενικά θρεπτικά οφέλη και πολλές περιττές θερμίδες! Αν λαχταράτε ένα σνακ, προτιμήστε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά για να αποφύγετε χημικές ουσίες και επιπλέον ζάχαρη που περιέχουν όλα αυτά τα εξαιρετικά εθιστικά τρόφιμα.

  1. ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, η κατανάλωση ποτών ή τροφίμων με σιρόπι καλαμποκιού πλούσιου σε φρουκτόζη διαταράσσει το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τον κορεσμό, γεγονός που οδηγεί στην υπερκατανάλωση. Επίσης, η κατανάλωση αυτής της ουσίας (όχι στα φρούτα) έχει αποδειχθεί εξίσου εθιστική με τα ναρκωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα το γνωρίζουν και το χρησιμοποιούν για δικό τους όφελος.

Η υγεία μας είναι πολύ σημαντική, τόσο η σωματική όσο και η ψυχική! Γι΄αυτό καλύτερα να αποφύγουμε τις τροφές αυτές, ή να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους! Επίσης, για παν ενδεχόμενο, ξεκινήστε και σωματική άσκηση, κάνει πάντα καλό!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.