Το τζίντζερ χρόνια τώρα ανήκει στην αφρόκρεμα των «superfoods». Οι αντιφλεγμονώδεις, άνοσο-υποστηρικτικές ιδιότητές του το έχουν καταστήσει βασικό συστατικό της διατροφής εκείνων που γνωρίζουν την αξία του – ενώ παράλληλα είναι ένα δυνατό μπαχαρικό που δίνει εντάσεις σε πολλά ασιατικά πιάτα. Το τζίντζερ ταιριάζει σε πολλές συνταγές, ωστόσο ένας από τους πιο απλούς τρόπους να ωφεληθούμε είναι να το κάνουμε…χυμό!

Τα οφέλη του χυμού τζίντζερ.

Το τζίντζερ περιέχει σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων που το καθιστούν ένα από τα πιο υγιεινά μπαχαρικά. Η κύρια βιοδραστική ένωση στο τζίντζερ είναι η τζιντζερόλη, πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες [1].

  1. Το τζίντζερ ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το τζίντζερ βελτιώνει το ανοσοποιητικό λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει. Οι χρόνιες φλεγμονές ενδέχεται να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να καταπολεμά τις ασθένειες [2]. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως το τζίντζερ, βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και διατηρούν το ανοσοποιητικό σύστημα υγιές. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα το τζίντζερ δρα αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, ενώ εξετάζεται η πιθανή θεραπευτική χρήση του στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών [3,1].

  1. Τζίντζερ κατά της δυσπεψίας.

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια δυσπεψία. Μία από τις κύριες αιτίες της χρόνιας δυσπεψίας είναι η καθυστέρηση της γαστρικής εκκένωσης – χρόνος που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι.

Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραστικά τον χρόνο που χρειάζεται για να αδειάσει το στομάχι μετά από ένα γεύμα. Σύμφωνα με μελέτες η λήψη τζίντζερ πριν από το γεύμα επιταχύνει τον χρόνο γαστρικής εκκένωσης κατά 50% [4]. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυσφορία της δυσπεψίας, ακόμη και να την εξαλείψει εντελώς.

  1. Τζίντζερ και ναυτία.

Το τζίντζερ φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως θεραπεία της ναυτίας [5].

Συγκεκριμένα, το τζίντζερ δρα αποτελεσματικά στην πρωινή αδιαθεσία κατά την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μελέτες μόλις 1,1 έως 1,5 γραμμάρια τζίντζερ μπορεί να μειώσει σημαντικά τη ναυτία της εγκυμοσύνης, ωστόσο δεν επιδρά στον εμετό [6]. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος και σκέφτεστε να δοκιμάσετε τζίντζερ (ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα) για να μειώσετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

  1. Τζίντζερ και καρκίνος.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του τζίντζερ αποδίδονται στην τζιντζερόλη, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο ωμό τζίντζερ [7].

Υπήρξαν πολλές μελέτες που εστιάζουν στη χημειοπροληπτική δράση, δηλαδή την χρήση φυσικών ή συνθετικών ουσιών για την πρόληψη της εμφάνισης καρκίνου ή την αναστολή της εξέλιξής του. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το τζίντζερ έχει ανασταλτική επίδραση σε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου των ωοθηκών, ωστόσο περαιτέρω έρευνες είναι απαραίτητες για να προσδιοριστεί ακριβώς πώς συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το τζίντζερ σε θεραπείες για τον καρκίνο [7].

  1. Τζίντζερ και Alzeihmer.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το οξειδωτικό στρες και η παρουσία χρόνιων φλεγμονών είναι κύριοι παράγοντες στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και τη γνωστική παρακμή λόγω ηλικίας. Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η υψηλή περιεκτικότητα του τζίντζερ σε τζιντζερόλη, μαζί με άλλες σχετικές βιοδραστικές ενώσεις, όπως τα shogaols, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονώδη απόκριση που εμφανίζεται στον εγκέφαλο με την ηλικία [8].

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τζιντζερόλη μπορεί να ενισχύσει άμεσα την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, γυναίκες που συμμετείχαν εμφάνισαν αυξημένη γνωστική λειτουργία και χρόνο αντίδρασης μετά από λήψη τζιντζερ για δύο μήνες [9].

  1. Τζίντζερ και αρθρίτιδα.

Η αποτελεσματικότητα του τζίντζερ στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από αρθρίτιδα αποδίδεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τζιντζερόλης. Σύμφωνα με μελέτες, συμπυκνωμένες δόσεις εκχυλίσματος τζίντζερ μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή των αρθρώσεων και να ανακουφίσουν από τον πόνο της αρθρίτιδας [10].

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ουρική αρθρίτιδα, μια άλλη μορφή αρθρίτιδας που προκαλείται από τη συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα. Σύμφωνα με μελέτες η τοπική εφαρμογή τζίντζερ, με τη μορφή πάστας, μείωσε τον πόνο των ασθενών που οφείλεται σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος [11]. Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι το τζίντζερ που λαμβάνεται εσωτερικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό και συνεπώς να μειώσει τον πόνο [12].

  1. Το τζίντζερ βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 σε ασθενείς με διαβήτη τύπου II, δύο γραμμάρια σκόνης τζίντζερ ημερησίως μείωσαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά 12% και βελτίωσαν το HbA1c, το οποίο είναι ενδεικτικό του επιπέδου σακχάρου σε βάθος χρόνου. Αυτό οδήγησε σε μείωση κατά 10% των επιπέδων σακχάρου για μια περίοδο δώδεκα εβδομάδων [13]. Παρόλο που πρόκειται για μια περιορισμένου εύρους μελέτη, τα ευρήματα είναι οπολύ σημαντικά και ελπιδοφόρα για το μέλλων των καρδιακών παθήσεων.

Πώς να φτιάξετε χυμό τζίντζερ!!

Υπάρχουν πολλές συνταγές για χυμό τζίντζερ στο Διαδίκτυο και στα βιβλία μαγειρικής, ενώ πολλά συστατικά μπορεί να προστεθούν ως βελτιωτικά της γεύσης.. Για να φτιάξετε χυμό, χρειάζεστε αποχυμωτή, ωστόσο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ αλλά η ομογενοποίηση και η γεύση θα διαφέρουν. Τέλος, αν το μόνο που θέλετε είναι το τζίντζερ, μπορείτε πάντα να το απολαύσετε και σε σφηνάκια!

Τζίντζερ, κουρκουμάς, χυμός καρότου.

Αυτή η συνταγή για χυμό τζίντζερ, κουρκουμά και καρότου συνδυάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ με τα ισχυρά οφέλη που προσφέρει ο κουρκουμάς και το καρότο.

Μερίδες: 1

Χρόνος προετοιμασίας: 3 λεπτά

Χρόνος υλοποίησης: 2 λεπτά

Συστατικά:

  • 3 ή 4 βιολογικά καρότα
  • 1 κόκκινο βιολογικό μήλο
  • 1/2 κομμάτι οργανικής ρίζας τζίντζερ
  • 1/2 κομμάτι οργανικής ρίζας κουρκουμά
  • 1/4 βιολογικό λεμόνι, φλούδα και σάρκα!

Αυτή η συνταγή χρειάζεται αποχυμωτή (υπέροχη). Εάν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ και να προσθέσετε 1 φλιτζάνι από το αγαπημένο σας υγρό για να γίνει η ομογενοποίηση. Το γάλα καρύδας είναι εξαιρετική επιλογή.

Οδηγίες

  1. Τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε αποχυμωτή ή μπλέντερ.
  2. Ανακατέψτε.
  3. Απολαύστε!

Ginger, Σέλινο, Αγγούρι και Χυμός Λεμόνι.

Άλλη μία εξαιρετική συνταγή που συνδυάζει αγγούρι, σέλινο, λεμόνι και τζίντζερ.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Χρόνος υλοποίησης: 5 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά

Συστατικά

  • 1 αγγούρι μεσαίου μεγέθους
  • 3 μίσχοι σέλινο
  • 1 φέτα λεμόνι
  • 1 ρίζα τζίντζερ

Οδηγίες

  1. Πλένετε καλά τα υλικά σας.
  2. Κόβετε το αγγούρι και το σέλινο σε μικρά κομμάτια.
  3. Ξεφλουδίστε και κόψτε τη ρίζα τζίντζερ.
  4. Προσθέστε τη φέτα λεμονιού μαζί με τα άλλα συστατικά και τα χυμό.

Τι είναι τα σφηνάκια τζίντζερ;

Ίσως έχετε ακούσει για τα σφηνάκια τζίντζερ! Τα σφηνάκια τζίντζερ είναι παρόμοια με το χυμό, αλλά πολύ πιο συμπυκνωμένα. Ορισμένα μπορεί να περιέχουν μόνο τζίντζερ, ενώ άλλα σφηνάκια ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και άλλα ευεργετικά συστατικά όπως χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκάλι, κουρκουμά, πιπέρι καγιέν ή μέλι manuka.

Τα σφηνάκια τζίντζερ είναι πολύ δυνατά και μπορεί να είναι δυσάρεστα προς κατανάλωση, γι ‘αυτό συχνά λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες. Παρέχουν όλα τα οφέλη του χυμού τζίντζερ, σε μια συμπυκνωμένη μορφή με ταχεία χρήση.

Τα σφηνάκια τζίντζερ θεωρούνται ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, τα άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος ή τα άτομα με διαβήτη που λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση του σακχάρου θα πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν προσθέσουν τζίντζερ στην καθημερινότητά τους [14].

Το πρωί είναι η πιο κατάλληλη ώρα του τζίντζερ;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού τζίντζερ το πρωί παρέχει επιπλέον οφέλη σε σύγκριση με άλλες ώρες της ημέρας. Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι εάν το λαμβάνουμε το πρωί θα μας γίνει πιο εύκολα συνήθεια, αλλά τα οφέλη είναι τα ίδια οποιοδήποτε ώρα της ημέρας.

Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι ο χυμός τζίντζερ το πρωί χαρίζει ενέργεια, ωστόσο τα πάντα είναι θέμα γούστου.

Και μια συμβουλή…Πώς να ξεφλουδίσετε το τζίντζερ!

Σε κάθε περίπτωση, το τζίντζερ μπορεί να είναι δύσκολο στο ξεφλούδισμα. Παραδόξως, ο πιο εύκολος τρόπος να ξεφλουδίσει κανείς το τζίντζερ δεν είναι με έναν αποφλοιωτή πατάτας ή λαχανικών, αλλά στην πραγματικότητα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Έτσι θα κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη πολύτιμη σάρκα τζίντζερ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρολάρετε την κοίλη πλευρά του κουταλιού στο τζίντζερ και η φλούδα θα απομακρυνθεί αμέσως. Εάν χρησιμοποιείτε αποχυμωτή, ίσως δεν είναι απαραίτητο το ξεφλούδισμα, αλλά αν το συνδυάζετε ή το χρησιμοποιείτε σε φαγητό, το ξεφλούδισμα του τζίντζερ είναι απαραίτητο!

Κείμενο – Απόδοση, Λ.Τ.